Obeležena godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Minutom ćutanja i polaganjem venaca u Svetogorskoj ulici ispred broja 35, juče je obeleženo devet godina od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa” i nedeljnika „Evropljanin” Slavka Ćuruvije.Vence su položili članovi Ćuruvijine porodice, kao i predsednici NUNS-a i UNS-a Nadežda Gaće i Nino Brajović.„NUNS je u proteklih devet godina konstantno ukazivao, podsećao i pitao šta se dešava sa onima koji su izvršili ovako monstruozan zločin i ubili nevinog novinara”, rekla je ovom prilikom Gaće, podsećajući da se ubistvo dogodilo u vreme kada su vladali Slobodan Milošević i Mirjana Marković i da ono predstavlja danak njihovom zlokobnom monstruoznom sistemu.


Ukazujući da se obeležava devet godina od svirepog ubistva Slavka Ćuruvije pred kućnim pragom, Brajović je rekao da da isto toliko godina traje nemoć institucija Srbije da otkriju nalogodavce i izvršioce tog zločina. „Krajnje je vreme da nadležne upozorimo da su odgovorni što pravdi nisu privedeni i nalogodavci, pripadnici aparata za likvidaciju pod okriljem Državne bezbednosti”, naglasio je on.


Ministar kulture i medija Voja Brajović je rekao da samo nova vlada evropske Srbije može dovesti dotle da se stvori atmosfera u kojoj će se svi građani, bez obzira na tako odgovorne profesije, osećati slobodnim i bezbednim.


Obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, pored kolega novinara, prisustvovali su i državni sekretar zadužen za medije u Ministarstvu kulture Dragan Janjić i poverenik Vlade Srbije za informacije Rodoljub Šabić.


Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa „zadatka”.


Ćuruvija je ubijen iz automatskog pištolja, najverovatnije „škorpiona”, u trenutku kada je sa svojom prijateljicom Brankom Prpom ušao u pasaž zgrade.


Tanjug

Tagovi

Povezani tekstovi