Obeležena godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Beograd – Ispunite svoju obavezu i obećanje, pronađite ubice Slavka Ćuruvije – poručio je juče u Svetogorskoj ulici, sa mesta na kojem je ubijen novinar i osnivač Dnevnog telegrafa i Evropljanina Nebojša Bugarinović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovali su Ćuruvijina porodica, novinari, predstavnici Socijaldemokratske partije i druge javne ličnosti. Vence na spomen – ploču položili si NUNS, Udruženje novinara Srbije, Udruženje Kapiraj koje je svoju poruku saželo u reč „Istrajaćemo!“.

– O kakvoj slobodi javne reči, o kakvom analitičkom novinarstvu možemo govoriti u situaciji kada znamo da se ubice slobodno kreću oko nas. Neki od onih koji znaju istinu još su u državnim organima i institucijama i efikasno blokiraju istinu – rekao je Bugarinović.

Predsednik NUNS je naglasio da dosadašnjom istragom nije otkriveno gotovo ništa, osim imena jednog od navodnih počinioca, koji više nije živ, i naglasio da to njega i Ćuruvijine kolege neće sprečiti da i dalje zahtevaju istinu.

– Slavko Ćuruvija je bio hrabar i ponosan čovek; svoj život položio je na oltar slobode i demokratije i to je putokaz svima koji žele da se bore za novinarstvo kao dostojanstvenu i poštovanu profesiju, i mi ćemo do istine doći kad tad – naglasio je Bugarinović.

Pozivajući nadležne da nađu ubice i nalogodovce ubistva Slavka Ćuruvije, predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajević, kazao je da „dok god se se ne rasvetle Ćuruvijino, i ubistva novinara Milana Pantića i Duška Jovanovića, neće biti slobode štampe ni u Srbiji ni u Crnoj Gori“.

Slavko Ćuruvija ubijen je pre šest godina, neposredno posle početka napada NATO snaga na SRJ, u Svetogorskoj ulici ispred broja 35. Uprkos obećanjima prethodne i sadašnje vlade da će rasvetljavanje Ćuruvijinog ubistva biti jedan od njihovih prioriteta, do danas nije otkriveno ko je ubio vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je juče da policija „ima problema“ u otkrivanju izvršioca ubistva novinara Slavka Ćuruvije, „jer je uklonjen veliki broj dokaza“, ali i dodao da je siguran da će istina o ubistvu Ćuruvije biti otkrivena i da je to „pitanje vremena“.

B. T

Tagovi

Povezani tekstovi