Obnovljeno spomen-obeležje Đoku Vještici

Snimak ekrana Nova S
Snimak ekrana Nova S

Spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici ponovo je postavljeno juče, na godišnjicu njegove smrti. Spomen-ploča na platou ispred Beograđanke bila je oštećena pre četiri godine.

Uduruženje novinara Srbije (UNS) je pre tri meseca, uz Studio B i Novu S, pokrenulo medijsku akciju za obnovu ovog spomen-obeležja. Početkom avgusta UNS je pitao Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, nadležan za održavanje spomenika, kada će oštećena spomen-ploča biti obnovljnjena. Iz Zavoda su tada odgovorili da će „predlog za sanaciju navedenog spomenika biti razmotren u narednom periodu“.

 

Dve nedelje kasnije na pitanje da li je predlog za sanaciju razmotren UNS je dobio odgovor od Zavoda da obnova spomen-obeležja nije ušla u program Hitnih intervencija na spomenicima za 2024. godinu. UNS se zatim obratio predsedniku privremenog organa Beograda Aleksandru Šapiću, iz čijeg kabineta je Udruženju odgovoreno da će oštećeno spomen-obeležje biti obnovljeno za nekoliko nedelja, što je i učinjeno.

 

Inače, spomen-obeležje Đoku Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine.

 

Ko je bio Đoko Vještica?

 

Novinar Đoko Vještica poznat je po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

 

Rođen je 9. maja 1939. godine u selu Otrić u opštini Gračac (Hrvatska). Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“, a zajedno sa kolegama iz ovog lista je 1970. godine osnovao Radio Studio B.

 

UNS mu je 1976. godine dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

 

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

 

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

 

Tagovi

Povezani tekstovi