Obrukali su vojsku

Beograd-Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš juče se lično i u ime Vojske izvinuo novinarki Kurira Dragani Manojlović, koju su u subotu uveče maltretirali pripadnici Vojne policije u kasarni Topčider.


-Želeo bih da se izvinim u svoje i u ime Generalštaba novinarki Kurira zbog neprijatnosti koje je doživela. Za sada mogu da kažem da se intezivno radi na ovom slučaju, u kome je bilo propusta, počev od prekoračenja brzine do prekoračenja nadležnosti Vojne policije. Svakao će vam biti saopšteni rezulatati istrage i posledice koje će snositi lica koja su učestvovala u incidentu- rekao je načelnik Generalštaba, koji se juče javio glavnom uredniku Kurira i novinarki Dragani Manojlović.


Profesionalan i korektan odnos načelnika Generalštaba prema medijima sledio je i Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, koji je juče posetio redakciju Kurira i takođe se izvnuo zbog neprijatnosti koje je doživela naša novinarka.


-Ministarstvo odbrane će istražiti slučaj maltertiranja novinarke Dragana Manojlović. Bez obzira na zvanične rezultate istrage, koja je u toku i koja će pokazati koliko je odgovornost vojne organizacije, želim da se kao dugogodišnji novinar i oficir izvinim svojoj koleginici u ime oficira kojima sem časnih dužnosti koje obavljaju, dostojanstvo mora biti na prvom mestu. Oficiri srpske vojske su oduvek kroz svoju istoriju bili poznati kao džentlemeni i ljudi s manirima. Postupak mojih kolega ne može opravdati alkohol, oni moraju biti svesni da ne predstavljaju sebe, već državu i instituciju. Niko nije zaslužio takvo ponašanje, pogotovo jedna dama-rekao je Bošković.


Da podsetimo, Vojna policija je u subotu uveče u tri sata saslušavala našu novinarku Draganu Manojlović, čiji je jedini „greh“ bio što se našla kao suvozač u „golfu“ Vojnobezbedonosne agencije, kad je auto zaustavila saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine od četri kilometra! Nakon što je saobraćajna policija, posle utvrđivanja identiteta vozača, pozvala nadležnu Vojnu policiju, naša novinarka je sa saputnikom privedena u topčidersku kasarnu. Umesto zakonske procedure, počelo je maltretiranje kapetana M. Medića.


-Ljubazno sam zamolila kapetana da mi se predstavi, kao što to pravila službe nalažu, ali on je to odbio. Da se zove M. Medić videla sam na tračici koju je imao prišivenu na bluzi. Pored njega je bio zastvanik koji se priključio u međuvremenu i koji nije imao čak ni to, tako da nisam saznala kako se zove-kaže Dragana Manojlović i dodaje da je njeno insitstiranje na predstavljanju iznerviralo pripitog zastavnika, koji je počeo fizički da nasrće na pukovnika VBA.


-Zastavnik je prvo fizički napao pukovnika VBA, a onda se okomio na mene i počeo da me gura ka zidu, a zatim je rukom krenuo ka meni. Počela sam da se branim, a onda me je on odgurnuo ka vratima.Spasli su me vodnik i dvojica vojnika, koji su me sklonili od pijanog zastavnika-priča Manojlovićeva i kaže da su napadibili praćeni rečenicama krajnje vulgarnog sadržaja. Ona je rekla da je u jednom trenutku uzela telefon da pozove kolege iz redakcije, međutim, zastavnik je na to burno reagovao.


-Zastavnik je nasrnuo na mene, zatim mi je uvrnuo levu ruku i iz nje mi oteo mobilni telefon, uz psovke:“ Koga ćeš ti da zoveš, pizda ti materina!“


Kad se situacija otela kontroli, privedeni su, priča Manojlovićeva, insistirali da se pozove kapetanov starešina i da se o slučaju obavesti nadležni iz Generalštaba.


-Kapetan je to odbio uz nove psovke i opasku upućenu pukovniku VBA:


-Ma, ko si ti, pizda li ti materina!? Ko te je, bre, postavio na to mesto?! Serem ti se u službu! Ja takve kao što si ti i ono što radite ne volim! Vi ste svi tamo pičke! Ne mogu da vas smislim!


Tokom „ispitivanja“ o zlostavljanju novinara Kurira i pukovnika VBA privedeni su uspeli da obaveste između ostalih i pukovnika Đura Čelića, načelnika Uprave Vojne policije.


-Čelić je obavešten da nas maltertiraju dvojica pijanih oficira i zbog toga je zatraženo da u objekat hitno pošalje bar kontrolu koja bi kapetana i zastavnika podvrgla alkotestu. Čelić je to, međutim, odbio-kaže Manojlovićeva.


A.M.

Tagovi

Povezani tekstovi