Očajan položaj novinara u regionu

Suvlasnik podgoričkog dnevnika „Vijesti“ Željko Ivanović rekao je da je novinarski posao danas još teži nego devedesetih, za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kada se piše o temama kao što su korupcija i kriminalne privatizacije.
– Te teme više dotiču nečije lične interese, poput ljudi u vrhu politike, biznisa i mafije. Rizik koji novinari nose pišući o tim temama je velik – kazao je Ivanović.
Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće podsetila je na nerazrešena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i na pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića.
Ocenila je da ti slučajevi ubistava još nisu razrešeni jer tajne službe u Srbiji, policija i Vojnobezbednosna agencija još nisu transformisane.
Direktorka Balkanske istraživačke mreže Gordana Igrić rekla je da da je novost to što ne postoji transparentno vlasništvo nad medijskim kućama. Ona je navela da je štampa u manjoj meri regulisana od elektronskih medija i da nije jasno na koji način se finansiraju dnevni listovi čiji je broj u stalnom porastu.


E.B.

Tagovi

Povezani tekstovi