Odbor utvrdio listu kandidata za još dva člana REM-a, Vukadinović nije čuo za neke predlagače

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Vojvodine predložio je doktora sociologije Slobodana Cvejića i diplomiranog snimatelja Slavišu Grujića. Kada je reč o udruženjima izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, oni su istakli četiri kandidata.

Grupacija radio-difuzije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije predložila je Jakšu Šćekića, Udruženje elektronskih medija Srbije „Kom Net“- Aleksandra Simića, Društvo novinara Vojvodine (DNV) – Biljanu Ratković Njegovan, dok je Udruženje novinara Srbije (UNS) predložilo Višnju Aranđelović.

Predsednik odbora Mirko Krlić rekao je da svi kandidati ispunjavaju potrebne uslove, dok je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović dodao da nema primedbu na kandidate, ali ima na proceduru i reprezentativnost predlagača.

Vukadinović je istakao da prvi put poslanici nisu dobili biografije kandidata u pisanoj formi, kao i da se oseća „hitnost da se ova stvar odradi i ova naprasno upražnjena mesta popune u skladu sa dogovorom, kada su unapred učesnici međustranačkog dijaloga vizionarski rekli da će još dva člana REM-a dati ostavke.

„Vukadinović je tražio objašnjenje šta je to Grupacija radio-difuzije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, jer kako je istakao, misli da za njih niko nije čuo i stiče se utisak da su „fantomski predlagač“, a postavio je i pitanje reprezentativnosti Društva novinara Vojvodine jer prema njegovim saznanjima u skupštinu su stigle primedba da to društvo ne broji 500 potrebnih članova.

Krlić je objasnio da Grupaciju radio-difuzije udruženje za kreativnu industriju broji 54 člana među kojima su televizija Pink, Prva, Hepi, zatim Radio S, Radio Naksi i to „udruženje nije fantomsko“.

Kada je reč o Društvu novinara Vojvodine, Krlić kaže da UNS jeste izrazio sumnju da oni imaju 500 članova, ali da nije posao odbora da utvrđuje reprezentativnost.

Dodao je da je predsednik DNV Petar Kočić izdao potvrdu o tome da ima više od 500 članova i svako svoju sumnju može da dokazuje sudskim putem.

Vukadinović je ponovio da je Grupacija radio-difuzije udruženje za kreativnu industriju – režimsko i nepoznato, da za njih kao udruženje niko ne zna, da je okupilo emitere bliske vlasti i dodao da se ovakvim postupcima samo nastavlja praksa da se za REM predlažu kandidati bliski vlasti.

On je kritikovao i odluku da se hitno sazove sastanak predlagača iz udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji kako bi od četiri izabrali dva kandidata uz ocenu da je žurba neprimerena.

Predsednik odbora rekao je da je procedura u skladu sa zakonom i za sutra sazvao novu sednicu odbora na kojoj će biti utvrđena konačna lista od četiri kandidata, a od kojih će poslanici za Savet REM-a izabrati dva. Krlić je napomenuo da će to verovatno biti poslednja sednica odbora u ovom skupštinskom sazivu.

Tagovi

Povezani tekstovi