Odbornici Skupštine Grocke usvojili ostavku Dragoljuba Simonovića

Ispred Opštine Grocka u toku su, inače, dva protesta – jedan koji su organizovale pristalice Saveza za Srbiju, a drugi koji podržava opštinsku vlast Grocke. Usvajanje ostavke predsednika Opštine Dragoljuba Simonovića nije bilo među najavljenim tačkama dnevnog reda današnje sednice parlamenta u Grockoj, zbog čega je SzS odlučio da organizuje protestni skup ispred lokalne skupštine. U 10 sati se ispred zgrade parlamenta okupilo nekoliko desetina pristalica opozicije, predvođenih liderima SzS u Beogradu – Borkom Stefanovićem, Nikolom Jovanovićem, a nešto kasnije stigao je i Boško Obradović. Među protestantima je i novinar Milan Jovanović, čije paljenje kuće je, prema optužnici, naložio Simonović.

U isto vreme na plato ispred Skupštine Grocke došlo je i nekoliko simpatizera aktuelne vlasti u toj opštini, koji su konstantno uzvikivali uvrede na račun lidera SzS.

Prisustvo policije nije vidljivo, a između dve grupe demonstranata nalaze se jedino novinari.

Kako je najavio Stefan Dilberović, ostavka predsednika Opštine Dragoljuba Simonovića usvojena je kroz dopunu dnevnog reda.

Inače, Drugo osnovno tužilaštvo je pre dva dana podiglo optužnicu protiv Simonovića, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Simonović je ostavku na mesto predsednika Opštine podneo pre četiri dana. U pisanoj izjavi on je naveo da podnosi ostavku na sve funkcije, kako u stranci, tako i u opštini, na čijem je čelu bio u tri navrata, još od 2005. godine.

„Želim da podsetim srpsku javnost da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ja jesam osumnjičen, ali ne i osuđen“, naveo je on.

On je objasnio da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Simonović je poručio i da će svoju istinu dokazati pred institucijama Republike Srbije koje su, kako ističe, jedine nadležne da kažu zadnju reč i proglase ga krivim ili nevinim.

Simonović, koji je se sumnjiči da je naložio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru. Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena. Nakon njegovog oslobađanja, novinar portala  Žig info Milan Jovanović kome je u noći između 11. i 12. decembra zapaljena kuća, dobio je stalnu policijsku zaštitu.

“Zahtev tužilaštva smatra se neosnovanim”, navela je Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda.

U danu kada je uhapšen, javnosti se, tim povodom, vanredno obratio predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, koji je tada izjavio da “partijska knjižica nikog neće sačuvati od odgovornosti”.

Tagovi

Povezani tekstovi