Odbrana televizije na ulici

Beograd-Zaposleni na BK TV rešili su da se ne predaju lako i da ne daju svoju televiziju. „Ne dam!“ je upravo i bila parola koja je krasila majice zaposlenih na ovoj televiziji koji su juče protestovali ispred zgrade Vlade Srbije i uručili pismo premijeru Vojislavu Koštunicu. Od njega, kao i od predsednika Republike Borisa Tadića i predsednika Skupštine Predraga Markovića, kojima su takođe uputili ovo pismo, oni traže raspuštanje Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i poništavanje odluke o raspodeli frekvencija. Predstavnike zaposlenih primili su prvo zamenik generalnog sekretara vlade Dragan Brašnjević i pravni savetnik vlade Dragan Galić, a zatim i portparol vlade Srđan Đurić.


– Pošto je u toku bila sednica vlade, predali smo pismo upućeno premijeru i dokumenta kojima osporavamo odluke RRA. Mi ne tražimo ništa nezakonito već samo da vlada reaguje – rekao je Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik BK televizije.


Miodrag Popov je objasnio da su tražili da se odmah ukine odluka o oduzimanju frekvencije, ukine Cekićev cavet i da se odgovori na pitanje ko je poslao policiju u prostorije BK. On je rekao da očekuje da se povodom slučaja BK televizije oglasi premijer i da zaposleni na BK TV traže da im se vrate repetitori i da nastave da emituju program.


– Ljudi iz vlade su nam rekli da su svesni svega što se dešava i da se nadaju da će za nekoliko sati ili dana sve rešiti. Nažalost, objašnjeno nam je i da je RRA izabrala Skupština i da vlada ne može da utiče na njih – dodao je on.


Delegaciju BK TV, predvođenu Milomirom Marićem i Miodragom Popovim, u parlamentu je primio predsednik Predrag Marković koji je kazao da će, ukoliko je došlo do kršenja zakona, u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da se to otkloni.


Zbog odsustva predsednika Borisa Tadića na Andrićevom vencu primili zaposlene na BK primili su šef Tadićevog kabineta Miodrag Rakić i njegov zamenik Branko Radujko.
U pismu predsedniku vlade, predsedniku Republike i predsedniku Skupštine zaposleni na BK traže hitno pokretanje zakonske procedure po hitnom postupku za raspuštanje Saveta RRA i poništavanja odluke o dodeljivanju nacionalnih frekvencija.


– Nije u pitanju nikakvo nezadovoljstvo BK TV, koja nije dobila nacionalnu frekvenciju, već je reč o sasvim nelogičnim odlukama koje su ugrozile javni interes i uznemirile javno mnjenje – navedeno je u pismu zaposlenih na BK.


Zaposleni su naveli da je upadom policije BK TV „brutalno i nasilno ugašena i isključena iz etra, bez elementarnog prava na odbranu svojih legitimnih interesa“ i da joj je „unapred presuđeno“, pre kraja postupka o dodeli nacionalnih frekvencija.
– Time su ne samo pogažena naša elementarna ljudska prava, pravo na rad i ugrožena sloboda medija, nego je Savet RRA sam sebi oduzeo bilo kakav legitimitet, stavljajući se bahato iznad zakona, javnog interesa u raspolaganju javnim dobrom i nacionalnim blagom koje im je povereno – piše u pismu.


Dodaje se da je svetu poslata tako porazna slika o Srbiji, „da je odustala od demokratskog razvoja institucija, napustila put evropske integracije i da srlja u otvorenu diktaturu“.
– Nadamo se da ćete u skladu sa ovlašćenjima preduzeti sve ono što je nužno u ovoj nemiloj i neočekivanoj situaciji i naći neku prihvatljivi izlaz – poručili su zaposleni na BK Koštunici, Tadiću i Marković.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi