Četiri godine pravosudnog iživljavanja nad Milanom Jovanovićem

Odbrana traži izuzeće tužioca Milovanovića

izvor: Snimak ekrana N1
izvor: Snimak ekrana N1

Zakon ni na koji način ne sprečava članove Državnog veća tužilaca da zastupaju optužnice, pogotovo one čiji su autori i koje presudno zavise od njih. Ima puno primera i drugih tužilaca koji postupaju u predmetima iako su članovi DVT

Prošle su četiri godine otkako je na kuću Milana Jovanovića, novinara portala ŽigInfo iz Grocke, bačen Molotovljev koktel. Za taj zločinački poduhvat prvostepeno je osuđeno troje ljudi, među kojima je i bivši predsednik opštine Grocka i istaknuti član Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović. Nakon što je Apelacioni sud, u februaru 2022, pored Simonovića, ukinuo presude i Vladimiru Mihailoviću, i Aleksandru Marinkoviću, počeo je novi krug pravosudnog iživljavanja za ovog već uveliko ostarelog novinara koji ne veruje u to da će doživeti konačnu presudu. Naime, nakon što je ponovljeni postupak konačno održan, odbrana je zatražila izuzeće tužioca Predraga Milovanovića.

 

Advokati odbrane su svoj zahtev za izuzećem obrazložili njegovom navodnom pristrasnošću.

 

„Predrag Milovanović nam je neprirodno nametnut, jer on kao član Državnog veća tužilaca ne bi smeo da postupa u ovom predmetu. Ne vidim nijedan razlog za njegovo postupanje, osim pristrasnog razloga“, rekla je advokatica Aleksandra Zlatić, koja zastupa drugooptuženog Vladimira Mihailovića.

 

Ona je upozorila sudiju na zakonitost krivičnog i sudskog postupka i kao dodatni razlog za izuzeće iznela i to da advokati odbrane traže da Predrag Milovanović bude svedok u postupku, a ukoliko je svedok, on ne bi smeo ni da prisustvuje suđenju, a kamoli da zastupa optužnicu.

 

Prema pisanju medija, dilema oko toga da li član Državnog veća tužilaca može istovremeno da zastupa optužnicu rešena je u javnosti pre godinu dana. Zakon ni na koji način ne sprečava članove DVT da zastupaju optužnice, pogotovo one čiji su autori i koje presudno zavise od njih. Ima puno primera i drugih tužilaca koji postupaju u predmetima iako su članovi DVT.

 

Milan Jovanović, pak, kaže da „ako sklone Milovanovića, više nikada neće ući u Palatu pravde“.

 

„Pune četiri godine dolazim u Palatu pravde. Očigledno je palata i dalje ovde, ali pravda više nije na ovoj adresi. Jer ja za četiri godine ne mogu da ostvarim svoja prava. Do sada smo prisustvovali cirkuskoj predstavi odbrane i okrivljenih. Naš pravosudni sistem je takav kakav jeste, ispoštovaćemo da vidimo dokle će ovako da funkcioniše ovaj naš nakaradni sistem. Izjave okrivljenih iz istražnog postupka dokazuju da su krivi jer su priznali delo koje su učinili, ali njihovim advokatima sad odgovara da što duže traje postupak“, izjavio je za Cenzolovku Milan Jovanović.

 

Pre godinu dana, nije bilo tako davno, republička tužiteljka Zagorka Dolovac sprečila je tužioca Milovanovića da zastupa optužnicu u ovom slučaju, a šef Drugog osnovnog javnog tužilaštva Nebojša Popović stao je iza te odluke.

 

Samo tri godine je trajala takoreći prvobitna faza ovog pravosudnog maratona. Oni što gledaju sa strane rekli bi da je to u stvari veoma dinamično okončan prvostepeni proces. Ali, gledano očima Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin – ovo je bio košmar.

 

Na konstataciju da je u poređenju sa mnogim nerazjašnjenim, nedovršenim, pa čak i nezapočetim postupcima za zločine nad novinarima u ovoj zemlji, ipak, ovaj slučaj za domaće pravosuđe na neki sumanuti način brz, Jovanović je odgovorio da „sve zavisi sa koje tačke se gleda ta brzina“.

 

„Za vas je to možda brzo, ali za mene je to ogroman period. Zašto to da traje tri godine kada može da bude završeno za tri meseca? Ne vidim nijedan razlog. U istražnom postupku su svi dali izjave i priznali su da su izvršili to krivično delo. Čemu to? Sami su pravili opstrukciju sudskog postupka“, rekao je Jovanović u intervjuu za Dosije.

 

Dovoljno je reći da su oboje tokom svih prethodnih ročišta prolazili kroz traume tokom svedočenja, tokom kojih su ih advokati provocirali i vređali pitanjima koliko su zavesa, goblena, utičnica, kašika i viljuška imali u kući koja im je spaljena. Dovodili su im raznorazne „eksperte“ koji su tvrdili da poluspaljene stvari imaju tržišnu vrednost. Procenjivali da li u izgorelom krevetu može da se spava. U jednom trenutku izgledalo je kao da se sudi Milanu i Jeli što su uopšte živi.

 

Suđenje je odloženo za 16. januar, kada će se znati da li će tužilac ostati na svom mestu. Za januar sledeće godine predviđeno je još jedno ročište (30), dok su naredna dva zakazana za 20. februar i 10. mart.

 

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno nr izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Povezani tekstovi