Одговорност за лаж

– Ако државни тужилац по службеној дужности не поднесе тужбу, први пут ћу лично поднети пријаву против једног медија. Сматрам да медији морају да прате рад функционера и да их критикују. Али ако објаве лаж, за то морају да сносе последице. Баш као што мора да одговара онај за кога се утврди да је крао – рекао је између осталог Млађан Динкић, на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној у просторијама Г17 плус.

Поводом вишедневног писања листа „Курир”, Млађан Динкић је рекао да је реч о неистинитим информацијама које су се још пре две године појавиле у неким црногорским и српским новинама.

– Интересантно је да су се појавиле дан пред почетак скупа Европске банке за обнову и развој – рекао је Динкић и поновио да овај лист није жело да објави деманти, а њему лично су важнији част и морал од места.

Таксативно побијајући писање овог дневника, Динкић је казао и да ће тражити одштету али не због новца, већ управо због части.

– Још једном кажем: новац ми ништа не значи! Од када сам на функцији нисам променио стан у коме живим, нисам повећао свој материјални статус, само сам купио нову гитару. Тражићу да и новинарске организације судовима части реагују на лажи које се објављују – рекао је министар.

Динкић је током дела конференције која се није односила на писање новина најавио да ће Г17 плус позвати све политичке партије на национални консензус у вези три кључна питања за Србију: о европским интеграцијама, решавању статуса Косова и Метохије и изградњи правне сигурности.

Напомињући да је слична ситуација и у другим земљама у транзицији, Динкић је рекао да је зато потребан национални консензус, јер је пуно отпора и интереса који спречавају реформе у правосуђу.

Уместо новинарских питања, сам крај конференције је протекао у дијалогу новинара „Курира” и Млађана Динкића о томе одакле су стигли подаци, у каквом је односу био са Зораном Ђинђићем, зашто се нису проверавале добијене информације и да ли је деманти стигао прекасно да би могао бити одштампан…


А.Цветићанин

Tagovi

Povezani tekstovi