Odlazak čoveka koji ostavlja trag vrline

U dugom mimohodu ispred kapele na Novom groblju bili su Cerovićevi čitaoci, građani Srbije, saborci iz vremena utemeljivanja druge Srbije, pacifističkog i antinacionalističkog fronta, aktivisti studentskih organizacija, funkcioneri vladajućih i opozicionih stranaka.


U tekstovima Stojana Cerovića „nije bilo zla, agresije, ni trunke zadnje misli“ rekao je predsednik Srbije Boris Tadić, opraštajući se od Stojana Cerovića ispred kapele na Novom groblju.


– Cerović je personifikovao integritet, moralnost i poštenje – rekao je Boris Tadić.


Nad grobom se od Stojana Cerovića oprostio njegov kolega iz Vremena Milan Milošević koji je podsetio na Cerovićevo čojstvo u poslu kojim se bavio, predanost ideji „da nas brani od nas samih“.


– Porodica Stojana Cerovića i mi koji smo s njim delili gorke mesece i godine treba da znamo da velike ličnosti, zapravo, i ne odlaze, jer savremenicima ostavljaju svoje delo i „meru stvari“, kako je govorio Stojan Cerović. Ostavljaju trag svojih postupaka, hrabrosti, vrlina, a on je ostavio trag čojstva, namere da brani druge od sebe, vrline zaboravljene u vreme pomračenja, rata, poraza i zločinačke galame. Od toga nije odstupao ni kada je bio svestan da pripada malobrojnoj skupini opkoljenoj sa svih strana – rekao je Milan Milošević.


Glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković rekao je na komemoraciji u Medija centru da je Cerović iza sebe ostavio „ogromnu ožalošćenu porodicu“ i da je redakcija ovog nedeljnika bila „zatrpana“ pismima saučešća u poslednjih nekoliko dana.


– Sluteći ishod svoje bolesti, Stojan je na promociji svoje zasad jedine knjige rekao da bi voleo da mu na nadgrobnoj ploči stoje samo dve reči „filozof – novinar“ – reko je Dragoljub Žarković.


Prvi urednik Vremena Zoran Jeličić istakao je da je Cerović ostavio važan trag u srpskom novinarstvu i da je pokazao šta znače moralnost i strast u poslu. „Otpor gluposti i zlu“ bili su Cerovićevi tekstovi, rekao je Nebojša Grujičić, urednik u Vremenu.


Poslednjem ispraćaju Stojana Cerovića na Novom groblju pored supruge Tinde Cerović i njihove troje dece, prisustvovali su Cerovićeva mnogobrojna rodbina, kao i javne ličnosti, među njima i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministarka Ivana Dulić Marković, bivši ministri Aleksandar Vlahović, Božidar Đelić i Goran Svilanović, te Dejan Mijač, Branko Cvejić, Branko Baletić i drugi.

B. Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi