Odlazi pola radija

Čačak-Novinari i osoblje Radio Čačka četiri decenije pripremali su novosti iz ovog dela Srbije, a sada su i sami postali vest. Dve trećine zaposlenih u glasilu prijavilo se da dobrovoljno napusti prduzeće, suočeno sa skorašnjom privatizacijom.


Socijalni program pripremljen je u saradnji  Skupštine opštine kao osnivača, zatim sindikata Radija i Nacionalne službe zapošljavanja. Od ukupno 28 zaposlenih, za dobrovoljni raskid prijavilo se osamnaestoro. ali to neće bito omogućeno svima. Odobren je odlazak trinaestoro zapsolenih i njima se radni odnos završava 31. maja-kaže Dušan Jakovljević v.d. direktora JP Radio Čačak.


-Očekujem da za otpremnine bude izdvojeno 5,2 miliona dinara iz opštinskog budžeta, i da taj novac bude isplaćan u junu. Sledeće godine predstoji još jedan socijalni program, sa novim odlascima. Procenjuje se da radio može biti privatizovan, uz opstanak na tzržištu, kada ostane sa desetoro zaposlenih.


Čačanska radio-stanica oglasila se prvi put 1966. godine i u novije vreme je, napominje Jakovljević, zarađivala 15 odsto neophodnog novca, dok je razlika priticala iz opštinskog budžeta. Direktor veruje da će finansijska pomoć opštine, u nekom obimu, potrajati do privatizacije, ali niko ne zna koji je to mesec ili godina.


Baš zbog privatizacije, informativna kuća „Čačanski glas“ proletos je podeljena  na tri javna preduzeća, TV kanal, radio-stanicu i nedeljni list. Predpostavljalo se da će  novine da budu privatizovane do kraja parila ove godine, pa je u finansijskim planovima za ovu godinu list „Čačanski glas“ ostao uskraćen za priliv iz opštinske kase.


Tako se nedeljnik, osnovan još 1932. godine, odjednom našao na otvorenom tržištu. Bez novog vlasnika, jer prodaja još nije raspisana, ali sa devetoro novih radnika, preuzetih iz zajeničkih službi starog JP, sa dvanaestoro već zaposlenih u redakciji.


-Odbornici SO Čačak prošle sedmice razumeli su novu situaciju i prihvatili naš šredlog da delatnost „Čačanskog glasa“ bud edotirana iz budžeta., do promene vlasništva. Iznosi će biti određeni naknadno, a posbno smo zadovoljni što su za taj predlog glasali predstavnici svih stranaka u opštinskom parlamentu-rekla nam je Mileva Aleksandri, v.d. direktor „Čačanskog glasa.


Ona raspolaže podatkom da se prodaja lista može očekivati tek početkom naredne godine.


G.O.

Tagovi

Povezani tekstovi