Odloženo ročište po tužbi UNS-a

NUNS je zatražio prekid postupka do ocene ustavnosti zakona iz 1976. godine, prema kojem je UNS-u vraćeno pravo korišćenja i raspolaganja nad zgradom Doma novinara u Resavskoj ulici.

Takođe, NUNS je zatražio brisanje vlasništava UNS-a nad zgradom u Resavskoj 28. iz Zemljišnih knjiga.

Advokat UNS-a Iva Sekulić ocenila je da nema uslova za prekid postupka, jer se razmatra sam osnov ulaska NUNS-a u zgradu Doma novinara.

Ona je, takođe, ocenila da je predlog tužene strane da se sasluša još jedan svedok, odugovlačenje postupka i dodala da NUNS nema nikakva prava nad zgradom u Resavskoj 28.

Predsednik UNS Nino Brajević rekao je novinarima posle ročišta da nije sporno da NUNS koristi prostor u Resavskoj 28, ali da je UNS jedini vlasnik zgrade Doma novinara i izrazio uverenje da će UNS dobiti taj spor.

„Kako ćemo je koristiti, to je pitanje koje treba da rešavamo dogovorom i uvek sam bio za dogovor“, rekao je Brajević i apelovao na kolege da razgovori ne vode „na sudu, ni na hodnicima, nego u Resavskoj 28“.

Generalni sekretar NUNS-a Svetlana Preradović rekla je da će se to udruženje do kraja boriti za svoja prava, kao i da je posle 5. oktobra 2005. godine dozvoljeno NUNS-u da koristi drugi sprat zgrade u Resavskoj 28.

„Četiri godine nakon toga vidite kako se dogovor završio. Imamo ročište u kojem dokazujemo našu mogućnost da boravimo u zgradi Doma novinara“, rekla je Preradovićeva.

Ona je kazala da je problem prostorija koje koristi NUNS samo deo problema, ističući da zgrada Doma novinara vredi oko pet miliona evra i da ta zgrada treba da bude ravnopravno podeljena novinarskim udruženjima.

„Ovo nije sukob dva udruženja, što mnogi vole da kažu, nego faktički naša borba za opstanak udruženja“, zaključila je Preradovićeva.

Tagovi

Povezani tekstovi