Odloženo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na kojem je planirano iznošenje završnih reči odbrane odloženo je danas u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu zbog sprečenosti člana sudskog veća, sudije Dragana Miloševića da prisustvuje ročištu. Suđenje se nastavlja u petak, 17. septembra.

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu danas je odloženo suđenje za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije zbog toga što sudija, član sudskog veća, Dragan Milošević nije bio prisutan u sudnici.

 

Na današnjem suđenju trebalo je da počne iznošenje završnih reči odbrane. Inače, reč je o ponovljenom postupku koji je počeo u oktobru 2020. godine, a od tada su ročišta neretko odlagana. Sledeće je zakazano za petak, 17. septembar.

 

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je na prethodnom ročištu da Sud četvoricu okrivljenih kazni maksimalno, prenela je Cenzolovka. U tom slučaju, zatvorskim kaznama u trajanju od po 40 godina bili bi osuđeni kao podstrekač – Radomir Marković, koji je u vreme ubistva bio načelnik Resora državne bezbednosti (RDB), zatim kao organizator – nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, a kao neposredni izvršioci ubistva – bivši operativac RDB-a Ratko Romić i nekadašni pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miroslav Kurak, kome se sudi u bekstvu.

 

Mandić je, prema pisanju Cenzolovke, u sudnici 14. jula pri iznošenju završne reči rekao da je optužnica u potpunosti dokazana, a da je zločin izveden iz niskih pobuda i ličnih interesa te da je za likvidaciju zloupotrebljena Služba državne bezbednosti.

 

Slavko Ćuruvija ubijen je u Svetogorskoj ulici u Beogradu 11. aprila 1999, a suđenje okrivljenima za njegovo ubistvo počelo je tek 16 godina kasnije. Iako je u aprilu 2019. doneta prvostepena presuda kojom su bivši funkcioneri državne bezbednosti Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina, a Romić i Kurak na po 20 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo je presudu i postupak vratio na početak.

 

Naime, u septembru 2020. Apelacioni sud je predmet vratio na ponovni postupak s obrazloženjem da je optužnica prekoračena jer je bez jasnog objašnjenja uvedeno novo i nepoznato lice kao neposredni izvršilac likvidacije. Tako je prvostepenom presudom sud kao neposrednog izvršioca ubistva označio N.N. lice umesto Romića i Kuraka koje je Tužilaštvo teretilo kao neposredne izvršioce.

Tagovi

Povezani tekstovi