Odrediti šta je tajna

Prema njihovim rečima uskoro će se krenuti i u novi krug lobiranja u Parlamentu i Vladi Srbije kako bi izmene Zakona što pre došle na dnevni red skupštinskog zasedanja.
Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava izjavio je da su na usvojenu verziju, pre godinu i po dana, pristali jer je u tom momentu bilo bitno da se Zakon donese, a da je sada vreme i da se poboljša predviđenim izmenama. Prema njegovim rečima neophodno je da se uvede institucija insajdera, odnosno da ne bude kažnjen onaj koji otkrije javnu informaciju i tako spreči korupciju javnih vlasti. Milenković je naveo na postojanje „dvostrukog koloseka“ i da bi s tom praksom trebalo da se prekine. Prema njegovim rečima javnom Povereniku se ne može uložiti žalba na odluke predsednika Srbije, Vlade, Parlamenta, USS, VSS i javnog tužioca. Milenković je istakao da se ne razume „četvrta vlast“ zbog toga što se ona ne stavlja iznad ovih organa vlasti, jer i nad njom postoji kontrola.
Republički Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je da je Zakon postigao mnogo dobrih rezultata, ali i govorio samo o problemima „kako bi se stvari popravile“. Šabić je istakao da je neznanje glavni protivnik sprovođenja Zakona jer državni činovnici, i pored kampanje, ne znaju šta da rade. On je naveo da država nije obučila kadrove i pohvalio MUP koji je jedini zatražio pomoć u obuci kadrova. Prema njegovim rečima problem predstavlja nedostatak nadzora, kao i neprocesuiranje postupaka po njegovom rešenju.
Šabić se posebno osvrnuo na nedostatak propisa koji regulišu šta je tajna, a šta privatnost. Prema njegovim rečima ne može sve da izađe u javnost, „ali mi nemamo definiciju šta je javno, a šta privatno“.
– Ne može svako bez kriterijuma da na neki papir stavi odrednicu „tajna“, bez obrazloženja i kontrole. Često se iza oznake tajna krije neznanje, ali i korupcija i kriminal – rekao je Šabić.
Jadranka Jelinčić, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, ukazala je na značaj donošenja Zakona i da je, pored usporene primene, procedura nekako uspostavljena. Jelinčić je posebno ukazala na problem da sudovi odbijaju da pokrenu postupke. Ona je, ipak, istakla da poslednje odluke USS idu u prilog afirmaciji Zakona i prava građana da dobiju informaciju.


M. Miloradović

Tagovi

Povezani tekstovi