Održan glavni pretres u postupku protiv Pavla Bihalija zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti Dejana Kožula

Izvor: Canva
Izvor: Canva

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu u ponedeljak je održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Pavla Bihalija po prijavi NUNS-a zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti dopisnika Radio televizije Bosne i Hercegovine Dejana Kožula. Incident se dogoodio na protestu “Mural mora pasti”, koji je održan 13. novembra 2021. godine, sa ciljem uklanjanja murala Ratka Mladića. Kožul je pratio skup kao novinar, dok je Bihali bio u grupi koja je štitla mural.

 

Vođa Levijatana Pavle Bihali rekao je na sudu da ne poznaje novinara Dejana Kožula, da ga je prvi put video ispred sudnice i da njemu direktno nije uputio nijednu reč.

 

„Ja objašnjavam da mi jesmo izgovarali reč ‘ustaše’ svi zajedno, ali da ja nisam izgovorio lično oštećenom koga nisam ni video. I dalje stojim kod toga da to nije uvredljiva reč. Za mene je ‘ustaša’ neko ko ima antisrpske stavove i ne mora biti Hrvat. Ja nisam nijednog trenutka znao da je oštećeni Hrvat“, rekao je Bihali.

 

On je dodao da su sve reči koje je izgovarao na protestu bile upućene „masi“.

 

Oštećeni svedok, novinar Dejan Kožul rekao je da se tokom protesta obratio policiji koja je obezbeđivala skup sa molbom da ga zaštiti, ali da policija nije reagovala.

 

„Kritičnom prilikom okrivljeni se obraćao meni, a obraćao se tokom skupa i većem broju drugih ljudi. Ono što predstavlja dispozitiv optužnog akta, jesu reči kojima se obraćao baš meni. Ja sam bio par metara udaljen od okrivljenog, tako da sam sve posmatrao sa relativno male udaljenosti“, rekao je Dejan Kožul.

 

Nastavak glavnog pretresa održaće se u septembru kada će biti prikazan snimak koji je načinio Dejan Kožul tokom protesta.

 

Tagovi

Povezani tekstovi