Održan panel o načinima tačnog i nepristrasnog izveštavanja

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Panel-diskusija „Praćenje izbora iz ugla medija: Kvalitetno izveštavanje i nepristrasnost“ je održana u Press centru UNS u Beogradu uz predavanje japanskog novinara Keićija Hašimota o načinima tačnog i nepristrasnog izveštavanja medija tokom izbora.

Na početku skupa je ;potpredsednica Udruženja novinara Srbije Olivera Milošević je u pozdravnoj reči ukazala da su „mnogi novinari odavno odustali od profesionalne etike“.

 

Hašimoto, dugogodišnji novinar i viši savetnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju, rekao je da je u Japanu zagarantovana nezavisna urednička politika, ;iako nema zvaničnog etičkog kodeksa za izveštavanje o izborima kao ni zakonske regulative.

 

Napomenuo je da masovni mediji treba da izveštavaju ;nezavisno ;i da zadrže uređivačku nezavisnost.

 

Hašimoto je naglasio ;da bi osnovno pravilo moralo da bude to da „mediji nikad ne bi smeli da utiču na glasače da glasaju za jednu stranu, posebno onu koja je na vlasti“.

 

Novinar, rekao je on, treba da ima svest da „ne bude iskorišćen kao oruđe bilo kojeg centra političke moći“.

 

Osvrnuvši se na probleme novinara u Srbiji, Hašimoto je savetovao da bi oni trebalo da šire „isključivo istinite informacije koje se baziranju na činjenicama“.

 

Prema njegovim rečima, osnova dobrog izveštavanja je „predstavljanje poštenih i tačnih informacija javnosti“ i da mediji nikako ne smeju da šire laži, a ukazao je i da je autocenzura ozbiljan problem i u Srbiji i u Japanu.

 

Odgovarajući na pitanja, Hašimoto je naveo su „društvene mreže izvor informacija, ali i dezinformacija, a za to zasad nema nikakve regulacije“.

 

Ambasador Japana Akira Imamura je na skupu rekao da je Japan uvek podržavao ekomomske reforme u Srbiji radi njene što bolje integraciju u EU i podsticanja japanskih investicija u Srbiji.

 

Ocenio je da ima još posla u reformi oblasti medija, iako je, kako je ocenio, Srbija napravila velike pomake od prošlih izbora i istakao da je današnji skup prvi pokušaj Japana da se podstaknu reforme na medijskoj sceni Srbije.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi