Održan regionalni sastanak samostalnih novinara

Teme seminara bile su: specifičnosti položaja samostalnih novinara u regionu, iskustva drugih sindikata i udruženja, radno-pravno zakonodavstvo, organizovanje samostalnih novinara u udruženja i sindikate, mesto samostalnih novinara u kolektivnom pregovaranju, uticaj opšteg stanja u medijima na položaj samostalnih novinara… O navedenim tema govorili su predstavnici organizatora i pravni savetnici Granskog sindikata medija “Nezavisnost“.


Otvarajući skup kojem je prisustvovalo 40-ak slobodnih novinara iz Srbije i regiona, Nadežda Gaće, predsednik NUNS-a, nazvala je “tragičnom“ situaciju u kojoj se danas nalaze frilenseri u Srbiji:


-Ne zna se čak ni tačan broj novinara, ali je sigurno da je položaj slobodnih novinara kod nas najgori od svih zemalja u okruženju.


Izrazivši zadovoljstvo radom pre godinu dana osnovane Sekcije samostalnih novinara NUNS-a, ona je najavila pokretanje inicijative za istraživanjem, koje bi finansirao Fond za otvoreno društvo, o broju i statusu novinara u Srbiji.


Kako su oko 35% novinara u Evropi frilenseri, generalni sekretar NUNS-a Svetlana Preradović istakla je uticaj slobodnih novinara na objektivno informisanje:


-Frilenser novinarstvo jeste garant nezavisnog novinarstva, jer nije uslovljeno političkim interesima i uticaju multinacionalnih kompanija.


Koordinator Sekcije samostalnih novinara NUNS Dejan Kožul, ukazao je da su nosioci nezavisnog i istraživačkog novinarstva svuda u svetu slobodni novinari. On je ocenio neophodnim stvaranje uslova u kojima bi mediji imali obavezu da potpišu ugovore sa sindikatima novinara.


Govoreći o poboljšanju položaja samostalnih novinara u zakonskim okvirima, advokat NUNS Snežana Đokić, podsetila je da naše zakonodavstvo ne pravi razliku između slobodnih novinara i honoraraca:


-U pojedinim medijskim kućama novinari rade i preko 10 godina bez dana radnog staža i dokumentovanih dokaza da su u tim medijskim kućama ikada radili. Nemaju socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje, ne mogu da računaju na plaćeni godišnji odmor, a novac im se isplaćuje na ruke ili im se uopšte ne isplaćuje. Jedan deo medijskih kuća još uvek ne poštuje zakon iz 2003. godine koji obavezuje poslodavca o uplati honorara i radnog staža.


Jedan od razloga za ovakvo ponašanje poslodavaca je, kako je rekla, nedostatak solidarnosti među novinarima, zbog bojazni gubitka posla, što otežava efikasnije rešavanje sudskih sporova.            


Učesnici sastanka iz Slovenije, Bosne i Hrecegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bugarske preneli su svoja iskustva i specifičnosti položaja samostalnih novinara u svojim zemljama.


Pozivajući države u regionu da donesu podsticajne poreske mere za samozapošljavanje frilensera, jedan od glavnih zaključaka skupa se odnosio na stvaranje regionalne mreže frilensera i potpisivanju nacionalnog kolektivnog ugovora sa poslodavcima, kojim bi bila utvrđena prava i obaveze samostalnih novinara.


 


Slobodan Avramović, novinar učesnik skupa


 

Tagovi

Povezani tekstovi