Održan sastanak predstavnika NUNS-a i Apelacionog suda u Nišu

20221223_121405

Predstavnici NUNS-a održali su sastanak sa predstavnicima Apelacionog suda u Nišu 23. decembra 2022. 

Na sastanku su predstavnici NUNS-a predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koji pokazuju da je komunikacija i razumevanje između novinara i pravosuđa na niskom nivou, kao i rezultate ankete o otvorenosti pravosuđa koju je među novinarima sproveo NUNS. Razgovaralo se i o problemima u izveštavanju u vezi sa pravosuđem. 

 

Predstavnici Apelacionog suda istakli su značaj odnosa sa medijima da bi se informacije objavljivale tačno i blagovremeno i objasnili modalitete odnosa Apelacionog suda sa medijima, ali su i skrenuli pažnju na ograničenja u mogućnostima Suda za davanje informacija. 

 

Predsednica Apelacionog suda Danijela Nikolić istakla je da je taj sud otvoren i da je ona kao novoizabrana predsednica svesna koliko je značajna saradnja sudova i medija, te da će s tim u vezi Apelacioni sud organizovati susret sa niškim novinarima već 29.12.2022. godine, kao i da je sud spreman da takve ili slične sastanke održava periodično.

 

 

Zaključeno je i da ima mesta poboljašnje odnosa medija i sudova, te da je potrebno intenzivnije proaktivno objavljivanje informacija od strane sudova. 

 

Tagovi

Povezani tekstovi