Održan sastanak predstavnika NUNS – a i predstavnika Višeg suda u Novom Sadu

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Predsednici NUNS –a  u ponedeljak 12.12.2022. godine održali su sastanak sa predsednikom Višeg suda u Novom Sadu, Miroslavom Alimpićem, sudijom Tijanom Jakovljević, koja rukovodi komunikacijskim odeljenjm ovog suda i  Dajanom Antonić, upraviteljkom Višeg suda u Novom Sadu. Viši sud u Novom Sadu jedan je od svetlijih primera kada je u pitanju komunikacija ove institucije sa novinarskom strukom, ali sa javnošću uopšteno, međutim kao što je na sastanku i zaključeno i dalje postoji prostor za unapređenje.

Predstavnici NUNS –a prezentovali su rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koji pokazuju da je komunikacija i razumevanje između ove dve zajednice na jako niskom nivou. Pored toga razgovarali smo o tome na koje sve načine ovaj sud komunicira sa javnošću, gde postoji prostor da se to unapredi, a  sve u cilju veće otvorenosti institucije i boljeg razumevanja odrđenih poteza suda.

 

Jedan deo sastnaka posvećen je razgovoru o stanjima u redakcijama i nivou znanja novinarske zajednice kada je u pitanju izveštavanje o pravosuđu. Podaci našeg istraživanja pokazuju da 90% anketiranih novinara nije prošlo nijednu obuku o pravosuđu u poslednjih pet godina, kao i da ne postoje specijalizovani sudski izveštači. Ne bi li se takva situacija u narednom period izmenila i unapredila dogovoreno je da:

 

se organizuju zajednička viđanja novinara i predstavnika Višeg suda u nekim razumnim i redovnim vremenskim intervalima;

 

se zajedničkim snagama radi na unapređenju razumevanja ove dve profesije kroz različite programe.

 

NUNS,

16.12.2022.

Tagovi

Povezani tekstovi