Održan sastanak predstavnika NUNS-a i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu

nuns logo1

Predstavnici NUNS-a održali su sastanak sa predstavnicima Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu 7. marta 2023. godine. Sastanku su prisustvovali v.f. javnog tužioca Jelena Biorčević Cerović i zamenici javnog tužioca koji su zaduženi za komunikaciju sa medijima , kao i kontakt tačka za bezbednost novinara. Na sastanku su predstavnici NUNS-a predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” rađenog na nivou cele Srbije, a koji pokazuju da se komunikacija i razumevanje između novinara i pravosuđa moraju unaprediti.

 

Na sastanku se razgovaralo o značaju uspostavljanja dobre komunikacije između pravosudnih institucija i medija u interesu dobre obaveštenosti građana, kao i o načinima komunikacije ovog tužilaštva sa novinarima. Istaknuti su problemi u medijskom izveštavanju o pravosuđu i problemi sa kojima se novinari generalno susreću prilikom obraćanja pravosudnim institucijama. 

 

Tema sastanka bila je i bezbednost novinara. Istaknuta je važnost ove teme i važnost hitnog postupanja u ovim predmetima, a predstavnici NUNS-a su imali priliku da upoznaju kontakt tačku za bezbednost novinara i da se upoznaju sa načinom na koji ovo tužilaštvo postupa u predmetima u kojima su oštećeni novinari. 

 

Predstavnici obe profesije su se saglasili da postoji prostor za unapređenje komunikacije i međusobnog razumevanja. Predstavnici tužilaštva su istakli spremnost da kroz naredne korake, uz saradnju sa udruženjem i novinarima, unaprede tu komunikaciju.

Tagovi

Povezani tekstovi