Održan sastanak predstavnika NUNS-a sa predstavnicima Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu

IMG-d25a6b71d7ebcd827abb4731d127a2e3-V

 

Predstavnici NUNS-a sastali su se 28. februara sa predstavnicima Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i razgovarali o unapređenju komunikacije novinara i tužilaštva, kao i o bezbednosti novinara i postupanju tužilaštva u ovim predmetima.

 

Na sastanku su predstavnici NUNS-a predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koje je rađeno na nivou cele Srbije a koji pokazuju da je komunikacija i razumevanje između novinara i pravosuđa na niskom nivou. Sastanku su prisustvovali: javni tužilac Ljubivoje Đorđević i predstavnici Službe za odnose sa javnošću, portparol tužilaštva i kontakt tačka za predmete u kojima su oštećeni novinari zamenik tužioca Vanja Ćulibrk i viši tužilački saradnik Gordana Jovanović. Od predstavnika NUNS-a prisustvovao je predsednik udruženja Željko Bodrožić i pravnici Rade Đurić i Marija Babić.

 

Na sastanku se razgovaralo o značaju uspostavljanja dobre komunikacije sa medijima kako bi se prenele tačne informacije i kako bi javnost bila adekvatno informisana. Razgovaralo se o načinima komunikacije ovog tužilaštva sa novinarima, te pored standardnih načina putem saopštenja i odgovora na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, uvedeni su novi načini komunikacije kroz vajber grupe. Predstavnici tužilaštva istakli su da im je bitan proaktivan pristup tužilaštva u slučajevima koji su od interesa za javnost kako bi informacije potekle od tužilaštva, a ne od drugih izvora. 

 

Predloženi su i drugi vidovi komunikacije putem konferencija za medije, kao i češće organizovanje sastanaka kako bi se uspostavilo veće razumevanje i poverenje, a predstavnici tužilaštva su istakli spremnost da se komunikacija poboljša i da kroz naredne korake unaprede tu komunikaciju.

 

Tema sastanka je bila i bezbednost novinara, kao i funkcionisanje sistema kontakt tačaka za prijavljivanje slučajeva i razmenu podataka. Predstavnici NUNS-a su istakli važnost ove teme i važnost hitnog postupanja u ovim predmetima, kao i problemi sa kojima se novinari susreću u toku sprovođenja krivičnog postupka. Predstavnici tužilaštva su istakli da postupaju u skladu sa Obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužilaštva koje predviđa hitno postupanje i da je uspostavljena dobra komunikacija kontakt tačke ovog tužilaštva sa novinarima.

Tagovi

Povezani tekstovi