Održan sastanak predstavnika NUNS-a sa predstavnicima Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu

slika: canva
slika: canva

Predstavnici NUNS-a održali su sastanak sa predstavnicima Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu 27. decembra 2022. godine. 

 

Na sastanku su predstavnici NUNS-a predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji” koji pokazuju da je komunikacija i razumevanje između novinara i pravosuđa na niskom nivou, kao i rezultate anketa o otvorenosti pravosuđa i bezbednosti novinara koje je među novinarima sproveo NUNS. 

 

Razgovaralo se o problemima u medijskom izveštavanju o pravosuđu, o načinu komunikacije ova dva tužilaštva sa medijima, ali i o bezbednosti novinara, funkcionisanju kontakt tačaka i o slučajevima napada na novinare koji se vode pred ova dva tužilaštva. 

 

Konstatovano je da postoji ogroman prostor da se poboljša dvosmerna komunikacija između pravosuđa i medija. Predstavnici tužilaštava objasnili su da razgovaraju sa svim novinarima koji im se obrate, kao i da stoje na raspolaganju da reše sve dileme novinara, a posebno su se osvrnuli na potrebu za preciznošću u pravničkoj terminologiji u izveštavanju u vezi sa pravosuđem. Portparoli oba tužilaštva na raspolaganju su novinarima 24 časa dnevno, što je retko dobra praksa u našoj zemlji.

 

Predstavnici tužilaštava su izrazili spremnost da se organizuje skup sa novinarima radi poboljšanja uzajamne komunikacije, te da bi takav susret trebalo da posluži kao primer dobre prakse. 

Tagovi

Povezani tekstovi