Održan sastanak Vlade i Radne grupe za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju

vlada-srbije-logo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, sastale su se danas sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za Medijsku strategiju, sa kojima su razgovarale o sprovođenju akcionog  plana i o prioritetima za naredni period.

Pored članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i iz državnih organa, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu, i predstavnici Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su sarađivali na izradi strategije akcionog plana.

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je svim učesnicima sastnka, posebno predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, na ocenama i predlozima u vezi sa daljim sprovođenjem strategije i akcionog plana, i još jednom naglasila važnost nastavka dijaloga koji je u zajedničkom interesu.

 

Brnabić je istakla da prioriteti u narendom periodu moraju biti, pre svega, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i o tehničkom mandatu vlade. Pored tog zakona, Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivičo-pravne zaštite novinara, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima. Predsednica Vlade je takođe zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

 

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju kao apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu.

 

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji. Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, i da je jako važno da se taj proces ubrza. Izmene i dopune tog zakona važne su i zbog pitanja projektnog sufinansiranja koje treba pažljivo regulisati, ali i zbog uspostavljanja socioekonomskog dijaloga radi boljeg profesionalnog i radnopravnog statusa novinara i medijskih radnika. Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova što je uticalo na njenu efikasnost. Pored ovog, rečeno je da se kasni i sa izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

 

Govoreći o pojedinačnim aktivnostima, kao dobar primer navedeni su projekti koji se odnose na oblast medijske pismenosti. Kada je reč o aktivnostima koje nisu završene, predstavnici medijskih i novinarskih udruženja istakli su potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, i takođe pitanje preostalih odnosno nezavršenih privatizacija medija. U razgovoru je takođe istaknuta važnost pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara.

 

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ponovio je da su sloboda medija i sloboda izražavanja od izuzetne važnosti za EU. Žiofre je rekao da je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena. Dodao je da je važno da RG nastavi da prati i usmerava implementaciju Akcionog plana, te da je potrebno da se taj proces ubrza, kako bi se ostvarile konkretne pozitivne promene.

 

Šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu tkođe je podvukao važnost rada RG koja prati implementaciju Akcionog plana, imajući u vidu kašnjenja ali i činjenicu da će ukoro biti potrebno da se uradi novi akcioni plan za naredne godine. Ambasador Bratu je rekao da će OEBS nastaviti da podržava aktivnosti na sprovođenju strategije kao i sve aktivnosti koje se zajednički sprovode na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara. Dodao je da je uvođenje SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara jendo od rešenja koje je pohvaljeno među članicama ove organizacije. Bratu je takođe istakao važnost Saveta za štampu za unapređenje medijske scene i dodao da će OEBS nastaviti da podržava rad tog tela.

 

Dogovoreno je da se u što kraćem roku održi novi sastanak u sličnom formatu na kojem će fokus biti na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Tagovi

Povezani tekstovi