Održan skup podrške Vuku Cvijiću kod Filozofskog fakulteta

Foto: N1
Foto: N1

Skup podrške novinaru nedeljnika „Radar“ Vuku Cvijiću, koji je fizički napadnut pre dva dana u centru Beograda, održan je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Podsetimo, Cvijića je na ulici pesnicom u lice udario direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević.

 

Nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), koja je u sredu, na dan napada, bila dežurna, potvrdio je da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane.

 

Cvijić je na VMA otišao nakon što ga je oko 13 časova u centru Beograda, u Kosovskoj ulici, pesnicom udario Milan Lađević, suvlasnik Medijske mreže, u čijem je sastavu i tabloid Srpski telegraf i prorežimski portal Republika.

 

U svojim medijima, Lađević je negirao da je udario Cvijića i objavio seriju tekstova u kojima je optužio novinara Radara da je on njega napao i da je inscenirao pad. U jednom od tekstova, portal Republika plasirao je i laž da je Cvijić odbio saslušanje u policiji. Istina je da je novinar Radara, neposredno nakon incidenta, pre Lađevića dao izjavu pripadnicima policijske patrole iz PU Stari grad, koja je na uviđaj došla po pozivu Verana Matića, člana Radne grupe za bezbednost novinara, koga je Cvijić prethodno obavestio o napadu.

 

Mnoge javne ličnosti nakon napada javno su se oglasile i pružile podršku novinaru Radara Vuku Cvijiću. Redakcija Radara poslala je i otvoreno pismo nadležnim državnim organima i poručila da neće dozvoliti da se i ovaj napad zataška, kao što se ispod tepiha guraju brojne afere, mnoge od onih koje je upravo Cvijić razotkrio svojim istraživačkim tekstovima.

 

Najavljeno je i da će inicijativa „Nije filozofski ćutati“ i politički nedeljnik Radar danas održati tribinu „Napad na Vuka Cvijića – nećemo dozvoliti da se prećuti“.

 

Tribina počinje u 18.30 časova, u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi