Održana redovna Skupština NUNS-a, usvojene izmene i dopune Kodeksa

Foto: NUNS
Foto: NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije usvojilo je danas na redovnoj skupštini izmene i dopune „Kodeksa novinara i novinarki Srbije“. Na Skupštini su predstavljeni izveštaji o radu NUNS-a i Izveštaj iz senke o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji. Takođe, tužiocu Predragu Milovanoviću, policajki uzbunjivačici Katarini Petrović i sutkinji u penziji Vidi Petrović Škero uručene su počasne članske kartice Udruženja.

 

Nakon usvajanja dnevnog reda i predstavljanja izveštaja o radu organa NUNS-a, izmene Kodeksa obrazložila je profesorka Snježana Milivojević, koja je istakla da je on rađen zbog promena u medijskom okruženju i signala iz Saveta za štampu da je niz odredbi bio nedovoljno fokusiran, što im je otežavalo odlučivanje.

 

Foto: NUNS

 

„Kodeks je sada kraći, jednostavniji i preciznije definisan“, istakla je Milivojević.

 

Prema njenim rečima, izmene su rađene zbog dramatičnih promena u medijima, poput tehnoloških promena i uvođenja veštačke inteligencije, i opštih društvenih promena, pa je u Kodeks ubačeno poglavlje o poštovanju dostojanstva ličnosti, u kojem se govori o odnosu prema osetljivim grupama i rodno osetljivom jeziku, kao i o nizu standarda koji odražavaju „svet sa višim nivoom ljudskih prava“.

 

Milivojević je rekla da je na osnovu sugestija koje su stigle tokom javne rasprave da ako se već zalažu za rodno osetljiv jezik, to moraju da urade i u samom Kodeksu, promenjeno ime u „Kodeks novinara i novinarki Srbije“.

 

Kako je istakla, najveće promene je pretrpelo poglavlje o odgovornosti – da je novinar odgovoran prema javnosti, a ne prema svojoj publici, kao i da se insistira da sve što se u medijima objavi spada pod uredničku odgovornost.

 

Ona je dodala da su mediji dužni da obaveste javnost da je sadržaj kreiran korišćenjem veštačke inteligencije, ali i da ima pravila za korišćenje sadržaja sa društvenih mreža, da se mora tražiti saglasnost vlasnika profila, da interes javnosti u nekim slučajem preteže nad pravom privatnosti ili da se koristi sadržaj koji je kreator na društvenim mrežama namenio za javnu upotrebu.

 

Milivojević je navela da kada je reč o pravu na zaborav, definisane su smernice za povlačenje sadržaja o nekoj ličnosti, što se ne može činiti kada je reč o „istorijskoj istini“ ili dogagađaju koji još traje.

 

Nakon obrazloženja, prisutni članovi usvojili su izmene i dopune Kodeksa.

 

Na Skupštini je danas predstavljen i NUNS-ov Izveštaj iz senke o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji.

 

Zaključci Izveštaja su da regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne poštuje medijske zakone i pokazuje nedostatak nezavisnost od vlasti.

 

Provladina pristrasnost u medijima je jaka i legalizovano je vlasništvo državnih preduzeća u medijima.

 

Medjii se prekomerno oslanjaju na oglašavanje državnih organa i ne postoji adekvatan nadzor nad oglašavanjem.

 

Povećava se nasilje nad novinarima i novinarkama, dok je zaštita nedovoljna i pravda teško dostižna.

 

Česti su institucionalni pritisci i neotkrivanje informacija od strane državnih tela i sve veća je upotreba SLAPP tužbi protiv novinara i novinarki.

 

Preporuke iz Izveštaja srpskim vlastima su da pokažu kredibilnu posvećenost sprovođenju Medijske strategije iz 2020. godine i da nacionalne zakone usklade sa evropskim standardima. Takođe, treba da osiguraju sveobuhvatno i transparentno učešće civilnog društva, medija i novinara prilikom izmena postojećih zakona koji se odnose na slobodu medija i da blagovremeno obezbede javnosti na uvid  ažurirane informacije o primeni relevantnog zakonodavstva i aktivnosti.

 

Kada su u pitanju civilno društvo, mediji i novinarska udruženja, preporuka je da treba da nastave da nadgledaju nosioce političke moći, i da sarađuju sa relevantnim akterima na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.

 

Na početku sednice predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kratko se osvrnuo na prethodnih šest meseci rada udruženja i ocenio da su pratili sve događaje koji se tiču članova NUNS-a i da su reagovali na sve što se tiče medijskih politika.

 

Reagujući na kritike da nisu reagovali na sve slučajeve, Bodrožić je kazao da su javne nastupe podredili Koaliciji za slobodu medija i da nastoje da reaguju zajedničkim saopštenjima.

 

On je istakao da su za budućnost planirane bitne obuke za medijske profesionalce, politike za primenu veštačke inteligencije u medijskoj sferi i dalje čišćenje baze podataka članstva NUNS-a, kao i omogućavanje onlajn glasanja na sednicama, da bi se izbegli problemi sa kvorumom, kakvi su se javili i danas.

 

Članice i članovi NUNS-a za počasne članove Udruženja proglasili su majorku policije i uzbunjivačicu Katarinu Petrović iz Valjeva, sutkinju u penziji Vidu Petrović Škero i javnog tužioca Predrag Milovanovića.

 

Izvor: FoNet/NUNS

Tagovi

Povezani tekstovi