„Odšteta Bodrožiću za 15 dana“

On je rekao da će država time postupiti po preporuci Komiteta za ljudska prava UN iz 2005. godine. Lađević je kazao da će u četvrtak 29. maja biti održan završni sastanak radne grupe koja je zadužena za to pitanje i da će tada biti dogovoreno koliko će novca biti isplaćeno Bodrožiću.


Prema njegovim rečima, uredniku „Kikindskih“ bi novac trebalo da bude isplaćen za 10-15 dana.


Komentarišući drugi deo preporuke – da se Bodožiću ukine presuda po kojoj je krivično osuđen za klevetu, Lađević je rekao da je to drugi postupak kojim se bave drugi organi i da nema veze sa isplatom odštete.


Bodrožić je rekao da već tri godine ima čvrsto obećanje vlasti da će se postupiti po preporuci Komiteta za ljudska prava UN i da će njemu biti isplaćena odšteta, ali i ukinuta presuda po kojoj je proglašen krivim za klevetu.


„Uvek se nađe neki izgovor i sve se ponovo prolongira“ rekao je on i naveo da je svestan da nije jedini koji čeka pravdu u Srbiji.


Državni aparat u Srbiji nema osećanja za obične ljude koji imaju legitimne osnove za obeštećenje, istakao je urednik „Kikindskih“ i ocenio da je administracija u Srbiji i dalje „spora i lenja“ i da ne prati razvoj društva.


On je rekao da država treba da plati i sudske troškove i odštetu, i naveo da je potraživao milion dinara odštete i da mu je rečeno da će to biti isplaćeno.


Bodrožić je kazao da je njemu veoma bitno da se ukine presuda za krivično delo klevete, jer se on i dalje vodi kao krivično osuđivan.


„Država treba da pronađe modus da tu presudu ukine i da u svojoj regulativi predupredi takve slučajeve“, naveo je on.


Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, čiji je Bodrožić član, država treba da mu isplati odštetu od oko 10.000 evra.


Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće izjavila je da to udruženje smatra da su se državni organi u potpunost ogrešili o Bodrožića.


„Prošle su tri godine od kada je Komitet UN doneo odluku, a to što naše pravosuđe nije prilagođeno evropskim standardima ni za Željka Bodrožića, a ni za NUNS, nije obrazloženje zbog čega on nije obeštećen“, kazala je ona.


Nadežda Gaće je navela da je država i ranije morala pronaći modalitet kako da ga obešteti i ukine presudu koja je doneta a ne da tvrdi da nema mogućnosti da mu isplati odštetu.


Predsednica NUNS-a je kazala i da je to udruženje u stalnom kontaktu sa ministrom pravde Dušanom Petrovićem čije ministarstvo je pronašlo pravnu proceduru po kojoj je moguće isplatiti odštetu.


„U poslednjom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva pravde nam je rečeno da, ako do sledeće nedelje ne bude isplaćena odšteta, onda će oni preduzeti određene korake. Ako se odšteta ne isplati, NUNS će organizovati konferenciju za novinare, na kojoj će saopštiti da država nije ništa uradila posle tri godine uprkos svim obećanjima“, rekla je ona.


Bodrožiću je 2002. godine presuđeno da plati kaznu po tužbi koju je protiv njega za uvredu i klevetu podneo Dmitar Šegrt.


Šegrt je presudu dobio pred Opštinskim sudom u Kikindi, što je potvrdio i Okružni sud u Zrenjaninu.


Domaći sudski organi odbacili su zahtev Bodrožićevih branilaca za zaštitu zakonitosti, nakon čega su se njegovi branioci žalili Komitetu za ljudska prava UN, koji je prihvatio njihovu žalbu i naložio Srbiji da poništi presudu i obešteti Bodrožića.


Urednik „Kikindskih“ je, za poslednje dve godine, na ime kazni po tužbama platio 520.000 dinara, a poslednju kaznu od 18.000 dinara platio je 25. marta na ime kazne za uvredu Šegrta.


Tada je na sastanku predstavnika Ministarstva pravde i Bodrožića dogovoreno da se on obrati Službi za ljudska i manjinska prava, radi isplate odštete predviđene u preporuci Komiteta za ljudska prava UN.

Tagovi

Povezani tekstovi