Odvojene akcije novinarskih udruženja, ali isti zahtevi

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat medija „Nezavisnost“ i Medija centar pozvali su medije da petominutnim prekidom programa i objavljivanjem proglasa tih organizacija obeleže Svetski dan slobode medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) organizovali su akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“ kod Spomenika čitaocu novina u Pionirskom parku, gde su pročitali svoj proglas i takođe ukazali na tešku situaciju u medijima i nerasvetljena ubistva kolega.

U oba proglasa zatraženo je rasvetljavanje ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića i Duška Jovanovića, a ukazano je i na nastavak političkih pritisaka na medije i neprimenjivanje medijskih zakona.

Predsednik UNS-a Nino Brajović pozvao je vlasti i da ukinu zatvorsku kaznu za uvredu i klevetu, kao i niže novčane kazne od predloženih.

Potpredsednik UNS-a Dejan Gligorijević je podsetio da su pre godinu dana sindikati podneli nadležnima Nacrt nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare i zaposlene u medijima, ali da do danas po tom pitanju ništa nije urađeno.

Gligorijević je pozvao nadležne u ministarstvima za kulturu i rad da u maju okupe poslodavce u medijima, predstavnike države i novinarske sindikate, otpočnu pregovore i time preuzmu odgovornst za uvođenje reda u medijsku sferu.

Tagovi

Povezani tekstovi