OEBS na strani RTL, haosa i bezakonja

Šef Misije OEBS ambasador Hans Ola Urstad, pozvao je, pre neki dan, vlasti u Srbiji da povuku nedavno usvojene amandmane na Zakon o radiodifuziji, jer neki od njih ugrožavaju pravo na slobodu medija koje je zagarantovano Ustavom Republike Srbije i evropskom Poveljom o ljudskim pravima. Amandmani se, između ostalog, odnose na način sprovođenja odluka Republičke radiodifuzne agencije.
Urstad je predsedniku Skupštine Srbije, predsedniku skupštinskog odbora za medije, Kancelariji predsednika Srbije, Kancelariji premijera Srbije i Ministarstvu kulture uručio pravnu analizu OEBS, koju je izradio Karl Jakubovič i koja savetuje da se amandmani koriguju. Analiza OEBS dostavljena je i Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Urstad je preporučio da novim amandmanima treba da prethodi šira javna rasprava u kojoj bi učestvovali svi zainteresovani. Skupština Srbije usvojila je sporne amandmane 19. jula, ali je predsednik Srbije Boris Tadić odbio da potpiše usvojeni Zakon, te će se o njemu parlament ponovo izjašnjavati. Izmene i dopune zakona, koje je predložila grupa poslanika iz Odbora za kulturu i informisanje, oštro su kritikovali medijska i novinarska udruženja, Ministarstvo kulture Srbije, koje je pripremilo sopstveni predlog, kao i Savet Evrope.
U jučerašnjem saopštenju koje potpisuju APRES, RTV Press, televizije Pink, Avala, Košava, Hepi i radio stanice S, Indeks i Fokus, navodi se da predlog OEBS da u proceduru uđu nove izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, nije prihvatljiv jer odlaže rešavanje haosa u etru. „Insistiranjem na produženju ove agonije, OEBS se „u ime evropskih principa“ objektivno svrstava na stranu pojedinačnih interesa gubitnika na konkursu, konkretno kompanije RTL, a protiv usvojene strategije razvoja radiodifuzije u Srbiji (u čijoj izradi je i sam učestvovao) i protiv volje većine emitera“, piše u jučerašnjem saopštenju. Potpisnici ovog saopštenja zaključuju da se „evropski zakoni pokušavaju sprovoditi u Srbiji na neevropski način, zalaganjem za haos i bezakonje“.


S. B.


 

Tagovi

Povezani tekstovi