OEBS traži da vlast u Srbiji reaguje na ugrožavanje bezbednosti novinara

OSCE - Organization for Security and Co-operation in Europe
OSCE - Organization for Security and Co-operation in Europe

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereza Ribeiro danas je izrazila zabrinutost zbog ugroženosti medijskih radnika u Srbiji i zatražila od vlasti da identifikuju i procesuiraju odgovorne.

„Proteklih dana je nekoliko novinara i medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i izdajnici“, saopštio je OEBS.

 

Navodi se da je direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić optužen na društvenim mrežama da je izdajnik, dok je zaposlenima u dnevniku Danas upućen niz pretnji smrću i uvreda.

 

„Ekipa portala Nova je sprečena da snima na jednom gradilištu, dok je Televizija N1 primila pretnje smrću, uz nazivanje zaposlenih lažovima i stranim plaćenicima“, saopštio je OEBS.

 

„Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti osuđeni i brzo i sistematski procesuirani. To nije važno samo radi bezbednosti medijskih radnika, već i jačanja poverenja u važnost nezavisnog novinarstva“, poručila je Tereza Ribeiro.

 

Tagovi

Povezani tekstovi