OEBS zabrinut zbog hapšenja Tatjane Lazarević i odnosa vlasti prema portalu KoSSev

„Novinari imaju ključnu ulogu tokom ove zdravstvene krize, pošto javnosti pružaju važne informacije. Pristup informacijama i slobodno radno okruženje stoga su ključni i treba da budu obezbeđeni u svakom trenutku“, naveo je Dezir.

Dodao je da „bilo koji oblik pritiska na novinare ima momentalnu posledicu“, ne samo po njih, već i na pravo građana da bude informisani, saopštio je OEBS.

U saopštenju se navodi da je policija juče nakratko uhapsila Lazarević zbog navodnog kršenja policijskog časa, uvedenog u martu.“Prema navodima portala KoSSev, Lazarević je išla da izveštava o situaciji u Zdravstvenom centru Zvečan, u vezi s pandemijom korona virusa. U trenutku hapšenja ona se predstavila policiji i pokazala im pres karticu. Prema navodima, sada se suočava s krivičnim procesom“, naveo je OEBS.

OEBS navodi i da je u odvojenom incidentu, 9. aprila, šef Kriznog štaba Severne Mitrovice Aleksandar Spirić, povodom prenošenja uživo konferencije za novinare Kriznog štaba, pozvao portal KoSSev da ne izaziva nestabilnost postavljanjem političkih pitanja, već da pomogne vlastima u borbi protiv pandemije.

Zadatak predstavnika OEBS za slobodu medija je da prati medijsku situaciju u svih 57 država članica i da odmah ukazuje na kršenja slobode izražavanja i medija.

Tagovi

Povezani tekstovi