Oko milion gledalaca i dalje bez N1, premijerka ponovo preusmerava krivicu

Devet dana traje muk u Telekomu na javnu ponudu United Media da za 0.4 evra po korisniku emituju Televiziju N1. Ni u Pošti Srbije nisu odgovorili na naše upite da objasne zašto se ne izjašnjavaju o toj ponudi.  Za to vreme premijerka Ana Brnabić nastavlja sa tvrdnjama da ona nije portparol Telekoma, ali i dalje upravo ona iznosi ponudu koju zastupa Telekom Srbija – da se nastavi emitovanje N1 i svih ostalih kanala pod istim uslovima dok se ne postignu drugi.

N1: Postoji ponuda da preuzmu emitovanje N1, a da se za ostale komercijalne kanale dalje dogovaraju. Pitanje je zašto se vi u tome stavljate na stranu jedne kompanije?

„Ja se stavljam na stranu N1, jedina strana na koju se ja stavljam je N1, ja apelujem da se vidi N1. Molim Junajted grupu, molim Junajted grupu da se vidi N1“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

A United Media odgovara da premijerka i drugi predstavnici vlasti selektivno plasiraju informacije. Podsećaju da je ugovor istekao 31.12, da nije postignut dogovor i da je traženo da signal bude ugašen do potpisivanja ugovora i regulisanja pravnog osnova.

„Ujedno, 20. januara kao javni interes svih građana objavljena je javna ponuda za distribuciju Televizije N1. Stoga pozivamo sve operatere na teritoriji Republike Srbije da prihvate javnu ponudu i uvrste N1 televiziju na svoje pratforme odmah bez odlaganja”, poručuju iz ove kompanije.

A iako premijerka Brnabić tvrdi da želi da se vidi N1 i da je to od javnog interesa, ponavlja da se N1 nalazi u političkoj kampanji.

„Politička kampanja je zato što se tvrdi da je, pretpostavljam Vlada Srbije ukinula N1, da bi na još jedan način valjda ukinula slobodu medija i to pred izbore. Svi znaju da to nije istina, a to najbolje zna N1 i Junajted grupa. U trenutku kada vi kažete da je nešto sloboda medija, a to je u stvari komercijalni sukob, to onda postaje politička kampanja“, kaže Brnabić.

Tako razvoj događaja vidi premijerka, a sa posebnom pažnjom dešavanja prate i u misiji OEBS-a u Srbiji, odakle poručuju da su spremni da se sastanu sa svim stranama u sporu.

„U Misiji OEBS-a smo i sami primetili da sa našeg kablovskog provajdera izostaje program N1 televizije koja nam je jedan od izvora informisanja. Sloboda izražavanja i medijska sloboda predstavljaju ključna načela u okviru mandata Misije OEBS-a u Srbiji. Kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija takođe prati ovaj slučaj sa dužnom pažnjom“, naveli su.

Ni univerzitetski profesor Miodrag Zec ne može da gleda program N1 i upozorava da je ono što radi država – opasno. 

„Zato što kad budu nestandardni kanali da ti ne možeš da čuješ šta kaže Zec Miodrag, onda ćeš čuti da neko prepričava šta ja kažem, ili šta ti kažeš ili šta kaže N1, pa će se dosoljavati, pa će biti mitovi ko srpske narodne pesme, jer istina se menja“, rekao je Zec.

A šta se još promenilo? To što je država preuzela male operatore. To je po rečima novinara Dojče Velea Nemanje Rujevića takođe problem.

„Žao mi je što su mali ponuđači poput Telekoma Srbije potpali pod Telekom jer se Telekom igra našim parama. Dakle to je razlika, Junajted grupa to radi svojim parama, a Telekom parama građana, onda su mali ponuđači koji su mogli da preuzmu i jedne i druge kanale praktično preuzeti“, rekao je Rujević.

Ti ponuđači se sada nalaze u okviru Telekoma, koji u novom saopštenju ponovo ne odgovara na poziv za emitovanje N1. Navode da su spremni za pregovore, ali bez jasnog odgovora o čemu.

Tagovi

Povezani tekstovi