OKRUGLI STO NUNS: Podrška ukidanju zatvorske kazne za klevetu

Prema rečima zamenika ministra pravde Branislava Bjelice ovi amandmani izraz su razumavanja za apel novinarske struke da novi Krivični zakonik i u ovoj oblasti prati savremenu evropsku regulativu. Pomoćnik ministra kulture Petar Ignja izjavio je da ovo ministarstvo snažno podržava predloge NUNS-a i amandmanske izmene koje je najavilo ministarstvo pravde. Zaključke okruglog stola s razumevanjem su prihvatili i članovi radne grupe za izradu ovog zakonskog predloga, Slobodan Šoškić i Nataša Mrvić Petrović. Prisutni novinari izneli su brojne primedbe na tekuću sudsku praksu u oblasti uvrede i klevete i ozbiljnom argumentacijom doprineli formulisanju ovog zaključka.


Učesnici debate uvažili su argumente predstavnika radne grupe za izradu Predloga Krivičnog zakonika da u ovom trenutku nije moguća potpuna dekriminalizacija uvrede i klevete, ali su i naglasili neophodnost da se kontinuirano prati tekuća praksa u cilju poboljšanja aktuelnih rešenja.


Učesnici okruglog stola – koji je uz pomoć Norveške narodne pomoći organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije – bili su urednici medija u Beogradu i unutrašnjosti republike, predstavnici ministarstava pravde i kulture i informisanja, članovi radne grupe koja je napravila Predlog Krivičnog zakonika, kao i pravni i medijski eksperti.


U Beogradu,
09. marta 2005. godine.
Seretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi