Okrugli sto o frilenserima na skupu „Radno pravo u propisima i praksi”

URPSOS

Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije organizuje stručno-naučno savetovanje „Radno pravo u propisima i praksi”. Skup će biti održan od 4. do 7. oktobra na Zlatiboru, a u okviru savetovanja biće organizovan i okrugli sto o pravima frilensera, od kojih veliki deo čine novinari koji rade van radnog odnosa.

 

Profesor radnog prava dr Bojan Urdrarević, koji je bio i gost Podkasta UNS-a, u junu je postao predsednik ovog udruženja.

 

Na skupu će, kako kaže profesor Urdarević za UNS, biti dosta tema koje su posredno vezane za novinarstvo, posebno kada je reč o evropskim direktivama vezanim za transparentne uslove rada na daljinu i povezivanje frilensera.

 

Iako Udruženje organizuje ovakvo savetovanje svakog oktobra, na ovogodišnjem skupu će, dodaje Urdarević, biti više diskusija koje se tiču radnih prava novinara, jer je njihov radno-pravni položaj tek od skoro u središtu interesovanja stručnjaka.

 

„Sada postoji življa slika o položaju novinara u Srbiji jer je novinarska profesija dugo bila van našeg radara. Broj profesora koji su zainteresovani za ovu temu sada eksponencijalno raste. Možete kontaktirati sa bilo kim od mojih kolega kada je ta tema u pitanju i siguran da će se svi odazvati“, naveo je Urdarević, jedan od prvih profesora radnog prava koji su radili istraživanja o radno-pravnom položaju novinara.

 

Skupu koji je posvećen pitanjima radnog i socijalnog prava prisustvovaće i profesori iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

 

Savetovanje će biti organizovano uz podršku Kancelarije Međunarodne organizacije rada u Beogradu i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

 

Više informacija dostupno je na sajtu Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije.

 

Inače, Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije je osnovano 1997. godine kao Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Jugoslavije. Sa prestankom postojanja državne zajednice Srbija i Crna Gora (2006), naziv je promenilo u Udruženje za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije.

Tagovi

Povezani tekstovi