OKRUGLI STO "PROFESIONALNI SERTIFIKAT ILI LICENCE NOVINARSTVU"

Naglašeno je da kompetentnost u novinarskoj profesiji mora u svojoj definiciji sadržavati i etičnost i pridržavanje etičkog kodeksa koji je „sveto pismo“ ove profesije, kao i da sloboda novinarskog izražavanja ne sme da znači da javna reč može biti zloupotrebljena u funkciji vređanja i klevete, u funkciji manipulacije javnošću.
– Naš cilj ne sme da bude samo zaštita novinara i profesije od represije državnih organa i drugih centara moći nego i zaštita profesije od pojedinih novinara i medija koji je ozbiljno ugrožavaju, pogotovo ako nam je jasno da su neki od njih produžene ruke pojedinih centara moći – istakao je predsednik NDNV Dinko Gruhonjić. – Zbog toga verujemo da će novinarska licenca doprineti redu i prepoznavanju digniteta novinarske profesije, pogotovo ukoliko u procesu njenog uvođenja naiđemo na nedvosmislenu podršku nadležnih državnih organa. Međutim, i ako ne bude tako, čak i ukoliko licenca u prvo vreme ne bude obavezujuća, njeno moralno i javno značenje će ukazivati na to ko se u ovoj zemlji bavi novinarstvom a ko nadrinovinarstvom, pa će već i to biti značajan pomak s mrtve tačke. Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović naveo je da postoji ogroman broj glasila i elektronskih medija u kojima vlada haos i sve dok se u ovoj medijskoj sferi ne uvede red, neće biti moguće ni izdavati novinarske licence.
Predsednik UNS Nino Brajević je naglasio da je neophodno zaustaviti dalju degradaciju novinarske profesije i da će biti teško promeniti postojeću lošu situaciju samo donošenjem zakona.
Glavni i odgovorni urednik lista“Dnevnik“ Petar Petrović isatakao je da se u novinarstvu nije desio 6. oktobar i da je neophodan bio i prethodni korak – sprovođenje lustracije među novinarima. Urednica Novosadske hronike „Dnevnika “ Branislava Opranović, prenela je mišljenje mladih novinara gradske rubrike „Dnevnika“ da je licenca za novinare neophodna .Ona je navela i njihovo nezadovoljstvo što u redakciji nije sprovedena lustracija posle 5.oktobra.
Učesnici okruglog stola „Novinarska licenca ili profesionalni sertifikat“ podržali su ideju o potrebi uvođenja takvog sertifikata u Srbiji i, prema zajedničkoj oceni učesnika skupa, ideju bi trebalo sprovesti kroz posebnu radnu grupu, koju bi formirala sva relevantna novinarska i profesionalna udruľenja. Ocenili su i da profesionalni sertifikat treba da bude zasnovan na principu dobrovoljnosti, a osnovni uslovi za njegovo dobijanje trebalo bi da budu profesionalni i etički kriterijumi.
NUNS i NDNV koordiniraće rad na ostvarivanju ovog projekta, a u tom cilju, sličan skup biće organizovan i u Beogradu, da bi se čulo mišljenje što više predstavnika relevantnih medija i udruženja. U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i većine najuticajnijih medija u Vojvodini.

Tagovi

Povezani tekstovi