Okrugli sto: Sigurnost novinara temelj je novinarstva

Izvor: NUNS
Izvor: NUNS

Sigurnost novinara temelj je novinarstva kao javnog dobra, a uspostava protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje veliki je iskorak, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u organizaciji novinarskih strukovnih organizacija, izvestila je Hina. 

Predsednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever istakla kako je unapređenje sigurnosti novinara na nacionalnoj razini zajednički cilj ostvariv u saradnji s nadležnim institucijama, kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa.

 

“Protokoli su u fazi pregovaranja, a sve se bazira na preporukama Europske komisije o sigurnosti novinara. Na toj bazi se pokušava uspostaviti suradnja koja će, nadam se, završiti nekim čvrstim protokolom i ugovorom o suradnji“, kazala je Sever. Dodala je i kako je jedan od važnih zahteva novinarskih strukovnih organizacija usmjeren i prema poslodavcima – vlasnicima medijskih kuća da i oni osiguraju i sredstva i mehanizme za zaštitu novinara jer, kako je Sever istaknula, brojke pokazuju da su napadi na novinare sve žešći i češći.

 

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je kako je sigurnost novinara tema od opšteg javnog interesa.  ‘

 

‘U posljednjih godinu dana HND i SNH obavili su čitav niz razgovora s nadležnim ministarstvima uključivši i MUP, a konkretne rezultate uskoro ćemo predstaviti“, kazao je Zovko.

 

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila istaknula je iznimnu važnost suradnje novinarskih organizacija i nadležnih institucija. „U koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova i s novinarskim strukovnim organizacijama – HND-om i SNH pripremili smo protokol – sporazum o suradnji kojim bi se novinarima pružala stanovita online platforma i stalna komunikacija prema MUP-u gdje bi mogli prijavljivati prijetnje“. Dodala je da su u pripremi i dva protokola iznimno bitna za obavljanje novinarske djelatnosti, a vezani su uz zaštitu njihove sigurnosti kada izvještavaju s javnih okupljanja i na žurno prijavljivanje kaznenih djela. “Ovakvih protokola nema u većini zemalja EU, te ocjenjujem to velikim korakom unaprijed“, rekla je Jasna Vaniček-Fila.

 

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, koji je bio žrtva brutalnog napada još 2008. za koji se još ne zna tko je bio nalogodavac, naglasio je potrebu unapređenja sigurnosti novinara. “Bitno je da radimo na nekim protokolima sigurnosti jer danas imamo puno više izazova nego što je bilo u vrijeme kada sam ja bio žrtva napada. Treba raditi na edukaciji policajaca, ali i novinara. Policija i pravosuđe moraju biti posebno osjetljivi kada je riječ o sigurnosti novinara“, rekao je Miljuš.

 

O zaprimljenim prijetnjama, ali i naknadnom postupanju policije govorio je i glavni urednik Faktografa.hr Petar Vidov naglasivši da ih je redakcija tog hrvatskog fact-checkera zaprimila čak pedesetak, a o potrebi suradnje s policijom govorili su i glavni urednici nekih od vodećih hrvatskih medija.

 

“U više navrata imali smo dosta dobru suradnju s policijom. Odazvali su se na naše pozive, prijavili smo prijetnje. Apeliram na predstavnike policije da svaku prijetnju novinarima ozbiljno shvate. No, važno je da policija što prije otkrije tko prijeti, da objavi rezultat istrage i da oni koji prijete vide da kazna postoji“, kazao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

 

Na okruglom stolu sudjelovala je i načelnica Sektora za propise kaznenog prava u Ministarstvu pravosuđa Ana Kordej naglasivši dobru višegodišnju suradnju s novinarskim organizacija u izmjenama zakonskih odredbi, ali i predstavnici MUP-a i Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i Dario Vrtarić. Predstavnici MUP-a istaknuli su kako će se kroz nove procedure osigurati bolja zaštita novinara te istaknuli kako je tijekom ove godine evidentirano petnaestak kaznenih djela na štetu novinara, od kojih desetak otpada na prijetnje, a sedam ih je razriješeno.

 

U sklopu projekta održana je i radionica Safety4Journalists na kojoj je sručnjak za sigurnost David Baven istaknuo kako je novinarski posao danas najteži posao na svijetu. – Prijaviti napad je važno, ali je važno i zaštititi se, dao je praktične savjete Bevan te dodao da po pitanju sigurnosti novinara treba biti proaktivan, a ne reaktivan. – Sigurnost je najbolja kada se na njoj radi preventivno, kada se stvaraju protokoli i alati za prevenciju sigurnosno upitne situacije, pojasnio je Bevan dodavši da su medijske organizacije dužne štititi svoje novinarke i novinare, ali često se to u praksi ne događa. Zato je jednostavno poručio sudionicima treninga: „Sami se pripremite!“.

 

Neus Vidal iz European Centre for Press and Media Freedom istaknula je da je samo u prvoj polovici ove godine na području EU-a i zemalja kandidatkinja zabilježeno više od 400 slučajeva napada na novinare i da vide priličan porast u broju napada.

 

Najviše je verbalnih napada od strane pojedinaca. Zabrinjavajuće je i što su prijetnja slobodi medija i ponašanje policije i sudstva u pojedinim zemljama. Pozvala je novinare i strukovne organizacije da prijavljuju napade.

 

Predstavnici NUNS-a su učestvovali na ovom okruglom stolu.

Tagovi

Povezani tekstovi