Oni kriju kako troše naše pare

Ministri Milan Parivodić, Zoran Stojković, Radomir Naumov, Dragan Kojadinović, Velimir Ilić i Bojan Dimitrijević kriju kolika su primanja, troškovi i broj zaposlenih, te podatke o javnim nabavkama i o raspoloživoj opremi u njihovim ministarstvima. Pomenutih šest ministara, kako saznaje „Blic“, prekršilo je Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja pošto u predviđenom roku nisu objavili informatore o radu svojih ministarstava. Informatori sadrže podatke o trošenju novca poreskih obveznika.


Poverenik za informacije Rodoljub Šabić saopštio je da sedam ministarstava Vlade Srbije nisu izvršila tu zakonsku obavezu, ali nije želeo da precizira o kojim ministarstvima je reč. Na tom spisku, kako saznajemo, bilo je i Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, ali je „Blic“ ustanovio da je ministar Aleksandar Popović u međuvremenu objavio informator na sajtu svog ministarstva.


Šabić je juče uputio pisma svim ministrima, navodeći da i preostala ministarstava, koja su taj informator objavila na Internetu, informacije ne ažuriraju uopšte ili ih ne ažuriraju redovno. On je dodao i da su podaci koji su objavljeni veoma oskudni ili da ih uopšte nema.


Poverenik je ukazao ministrima na to da je evidentno da upravo za te informacije o troškovima ministarstava postoji veliko interesovanje javnosti.


Rodoljub Šabić je podsetio ministre da neizvršavanje zakonske obaveze objavljivanja informatora predstavlja prekršaj kažnjiv po zakonu.


Kako „Blic“ saznaje, Šabić je poručio ministrima koji krše zakon da ga do 15. maja obaveste o tome šta su preduzeli u vezi s obelodanjivanjem podataka od javnog značaja.


N. Čaluković

Tagovi

Povezani tekstovi