Opština Aranđelovac ne daje pare neprijateljskim medijima

Foto: Pixabay

Naš portal i ove godine bez dinara od Opštine Aranđelovac – i ne čudi kad je predsednik opštine Bojan Radović pre skoro godinu dana okarakterisao pisanje našeg portala kao neprijateljsko prema njemu lično i „Opštini Aranđelovac kao instituciji“.

Televiziji „Šumadija“, na kojoj možete videti samo afirmativne rubrike o lokalnoj vlasti – miljenicima opštinskog rukovodstva, dodeljeno je 7, 8 miliona dinara, od raspoloživih 11 miliona dinara. Televiziji ”Sunce”, u čijem objektivnom programu ima mesta i za opozicione stranke i kritičke sadržaje na račun funkcionisanja vlasti, pripalo je šest puta manje novca – 1,25 miliona dinara. Naš portal je i ove godine ostao na spisku medija koji se „neće sufinansirati iz budžeta Opštine Aranđelovac“.

 

Uprkos tome što je Upravni sud Republike Srbije već poništio dva rešenja Opštine Aranđelovac o dodeli sredstava iz budžeta Opštine Aranđelovac za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Aranđelovac za 2018. godinu (o čemu smo pisali na našem portalu), po tužbi RTV ”Sunce“, a zanemarujući i to što je Upravni sud 18. juna ove godine poništio i rešenje predsednika opštine za 2019. godinu, po tužbi portala „Novosti dana“ Niš, kao i istovetni postupak pred Upravnim sudom po tužbi portala „eSTVARNOST“ za 2020. godinu – opština Aranđelovac nastavlja koruptivnu politiku dodeljivanja budžetskih sredstava po sistemu „može nam se, pa šta?“ Zbog tračka nade da pravda, ipak, postoji tužbe Upravnom sudu protiv ovogodišnjeg rešenja predsednika opštine podneće i Televizija „Sunce“ i portal „eSTVARNOST“.

 

Uprava Opštine Aranđelovac je donela nova rešenja za 2018. i 2019. godinu, uz brojna nova kršenja propisa, navodeći, kao i u rešenju za ovu godinu, da su „detaljna obrazloženja projekata, ocena i razloga ta sufinansiranje odnosno nesuvinansiranje, sadržana u predlogu… koji je sačinila Komisija i koji se nalazi na zvaničnom sajtu opštine Aranđelovac.“ Naravno, kao ni ranijih godina, ni sad takvog dokumenta nema na opštinskom sajtu.

 

Inače, ista komisija – svi iz Jagodine odlučuje već godinama (Dragan Marković – nije Palma, Dušan Aničić i Emil Milojević). Tako je bilo i ovog puta iako je bilo i drugih predloga.

 

Udruženje novinara Srbije predložilo je za članove Komisije dva kandidata: Rada Đorđevića, vlasnika portala „Resavski poštonoša“ u Svilajncu i Predraga Filipovića, vlasnika radio-stanice u susednoj Topoli. Čisto sumnjamo da se o navedenom predlogu bilo ko u opštini Aranđelovac i izjašnjavao.

 

Zašto naš portal nije iznenadilo što smo i ove godine našli u donjoj tabeli, rezervisanoj za medije koji se „NEĆE“ finansirati iz opštinskog budžeta? I zašto smo sigurni da će tako biti sve dok je Bojan Radović predsednik opštine? Zato što je sam Radović potpisao predstavku Osnovnom sudu u Aranđelovcu, od 17. septembra prošle godine, u kojoj je, između ostalog napisao: „… tužilac na svom internet portalu e-stvarnost.rs redovno objavljuje i tužbe trećih lica protiv mene, a koje pre toga nisu bile dostupne široj javnosti (neke od njih ni sam kao tuženi nisam dobio), uz propratni tekst koji obično zrači neprijateljskim stavom prema meni i opštini Aranđelovac kao instituciji, a neretko je pisan na granicama uvredljivog.“

 

Dakle, sve je jasno – za državne neprijatelje (jer, ko je opštinski, taj je i državni neprijatelj) nema para iz budžetske kase. S obzirom na to da reč „neprijatelj“ našem portalu nije označio bilo ko, već predsednik Opštine Aranđelovac, mogli bi i da poručimo: „pusti pare, nek su nama glave na ramenima!“. Ali, to nećemo da učinimo, već ćemo se boriti za pravdu i istinu, pa „kom obojci, kom opanci!“

 

Kad je već reč o „neprijateljima“, prisetismo se i da je prošlo skoro tri godine od kamenovanja kuće Vladete Kolarevića, predsednika Udruženja „Pavle Bakić“ (posle kritike vlasnika kamenoloma na Venčacu, zbog prekomerne eksploatacije mermera), a da akteri tog neprijateljskog čina nisu pronađeni. Ni njihovi nalogodavci, naravno. Udruženje od 2018. godine nikada nije ni učestvovalo na konkursima za finansijska sredstva (baš kao ni Izdavačka delatnost „Stvarnost“), a ni počinioci upropašćavanja životne sredine na Venčacu (čime se urušavaju i mogućnosti izgradnje srednjovekovnog grada Pavla Bakića, poslednjeg srpskog despota), po krivičnoj prijavi Udruženja, do danas nisu pronađeni, iako ih svi poznajemo. „Ima gi razni neprijatelji!“

 

A šta je u obraćanju Bojanu Radoviću, predsedniku opštine, poručio Dobrivoje Marinski, vlasnik Televizije „Sunce“, preporučujemo da saznate iz priloga novinarke Aleksandre Binjović i snimatelja Ivana Živanovića. 

Tagovi

Povezani tekstovi