Optužbe i demanti

– Po podacima koje je Republičkoj radiodifuznoj agenciji dostavio generalni direktor RDU RTS Aleksandar Tijanić, u protekla tri meseca na teritoriji Vojvodine od tv pretplate prikupljeno je nešto više od 462 miliona dinara od čega je na račun RTV Novi Sad preneto blizu 260 miliona dinara, odnosno 56 odsto, dok po Zakonu o radiodifuziji pokrajinskom servisu pripada 70 odsto. Radiodifuzna ustanova Vojvodine zakinuta je u protekla tri meseca za oko 60 miliona dinara – rekao je Gruhonjić.
U Tijanićevom odgovoru se, doduše, navodi da se tv pretplata deli u skladu sa Zakonom o radiodifuziji, a „naplaćeni iznos pretplate u Vojvodini se umanjuje za pripadajuće troškove naplate i zakonske obaveze prema Protokolu potpisanom između dva rtv centra“.
Po podacima rts, u periodu maj
-jul ukupno je od domaćinstava fakturisano 6,7 milijardi dinara, a naplaćeno 2,5 milijarde dinara (37,8 miliona evra) na teritoriji cele Srbije. Najbolja naplata je u Beogradu gde je naplaćeno 62,67 odsto, na području Elektrodistribucije Kraljevo 44,31, Niša 28,20, Kragujevca 39,99 (Srbija prosek – 45,13) dok je na području Vojvodine naplaćeno od početka godine do kraja jula milijardu i 12 miliona dinara ili 55,73 odsto.
Finansijski sektor RTS dostavio je podatke o obračunu i prenosu sredstava od tv pretplate za RDU Vojvodine počev od decembra 2005. do 15. avgusta ove godine. Po tim podacima, naplaćeno je milijardu i 53 miliona dinara, obračunato 608 miliona, a TV Novi Sad preneto 607 miliona dinara, pa RTS vojvođanskoj televiziji još duguje 534,5 miliona dinara.
Po rečima Gruhonjića, iako se u članu 80. Zakona o radiodifuziji navodi da „za teritoriju AP Vojvodine poslove vođenja pretplatnika sa ličnim i drugim podacima obavlja pokrajinska ustanova javnog radiodifuznog servisa“, RT Vojvodine nema nikakav uvid u evidenciju pretplatnika. Gruhonjić je rekao da će podaci javnim objavljivanjem postati dostupni i Upravnom odboru RDU za koji NDNV odavno smatra da ga treba smeniti.
Generalna direktorka Radiotelevizije Vojvodine Dina Kurbatvinski Vranešević je izjavila juče da ta kuća nije oštećena u raspodeli sredstava od radiotelevizijske pretplate. Direktorka RTV je agenciji Beta rekla da se naplata pretplate odvija po utvrđenom planu i da stručne službe RTV i Radiotelevizije Srbije (RTS) svakih sedam dana kontrolišu sredstva koja pristižu, kao i njihovu raspodelu.
– U početku je bilo malih poteškoća oko raspodele, ali se u poslednjih nekoliko meseci, po mojim informacijama, sve odvija bez problema – rekla je Vraneševićeva.
Prema njenim rečima, čim se steknu tehnički uslovi na snagu će stupiti i protokol koji su dve kuće potpisale o svakodnevnom kontrolisanju novca od pretplate.


R. Balać

Tagovi

Povezani tekstovi