Optužbe protiv Cekića konstruisane i neutemeljene

 U saopštenju sa vanredne sednice Saveta RRA, kojoj Cekić nije prisustvovao, ističe se da je Savet RRA razmatrao kampanju koja se povodom „konstruisanih i pravno neutemeljenih optužbi“ za „nesavestan rad u službi“ vodi protiv Cekića, a sa ciljem da se obore dosadašnje odluke tog tela, „posebno one koje se odnose na dodelu dozvola na nacionalnom nivou“.


Kao najnoviji primer te kampenje Savet RRA navodi „očigledno organizovanu koordiniranu akciju koja se vodi dozirano i u etapama“ i koju, kako se naglašava, sprovode neki dnevni listovi koji žele da protivzakonito utiču na odluke Saveta“, „a uz pomoć portparola Prvog opštinskog suda Ane Milošević“.
– Savet RRA kao nezavisno regulatorno telo je nezavisno od svih grana vlasti, pa i od sudske, izuzev u kontroli zakonitosti sopstvenih odluka u upravnom postupku pred Vrhovnim sudom Srbije, ukazuje se u saopštenju. Ocenjujući istupanje portparola suda kao direktno kršenje Zakona o radiodifuziji, „koje zaslužuje pažnju njoj nadređenih organa i institucija“, Savet RRA najavljuje da će se za pomoć i zaštitu obratiti predsedniku Prvog opštinskog suda, okružnom i javnom tužiocu Prvog opštinskog tužilaštva, kao i ministru pravde.
Povodom izjave portparolke Prvog opštinskog suda o pokretanju postupka protiv Cekića, Savet RRA ocenjuje da je nedopustivo da se pozivi za saslušanje kod istražnog sudije šalju preko novina, a da se o tome službeno ne obavesti onaj na koga se to odnosi.
– U sudskoj praksi je nedopustivo da se javno iznose okolnosti o kojima će se voditi razgovor kod sudije… Takođe, nedopustivo je javno spekulisati o visini zaprećene kazne, jer u ovom slučaju Cekić nije čak ni okrivljeni. Ovakvim providnim propagandnim metodama Ana Milošević putem medija presuđuje pre suđenja, upozorava Savet RRA.
U saopštenju se konstatuje da se kampanja vodi „u korist propalog inostranog učesnika na konkursu i partijske televizije Braća Karić“, i ukazuje da su protiv svih članova Saveta RRA advokati BK TV podneli „gomilu besmislenih krivičnih prijava za razna navodna krivična dela“, dok se u medijima i izjavama portparola suda pominje samo Cekić.
Savet RRA najavljuje da će „radi saznavanja pune istine o organizovanoj medijskoj kampanju koja je počela protivzakonitim ‘curenjem informacija’“, podneti prijavu protiv N.N. lica iz Prvog opštinskog javnog tužilaštva zbog krivičnog dela odavanja službene tajne.


S. D.

Tagovi

Povezani tekstovi