Ostavka još jednog ministra zbog ubistva novinarke na Malti

Ministarka Karuana, koja nije ni u kakvoj vezi s ubijenom novinarkom istog prezimena, imenovana je u novoj vladi formiranoj prošle sedmice.

Ona je navela u pismu ostavke da napušta funkciju iako joj je taj slučaj „potpuno stran“, navodi se u saopštenju iztatog iz kabineta premijera.

Ona odlazi nakon što je u nedelju dnevni list Tajms Malte otkrio da je njen suprug Silvio Valeta otišao na fudbalsku utakmicu u Veliku Britaniju s poslovnim čovekom Jorgenom Fenečom, optuženim za saučesništvo u ubistvu Dafne Karuane Galicije, koja se bavila istragama korupcije na najvišim nivoima vlasti u malteškoj vladi.

Džustin Karuana je u sredu položila zakletvu kao ministarka malteškog ostrva Gozo, drugog ostrba malteškog arhipelaga, u novoj vladi koju vodi Robert Abela.

Tu je poziciju imala i u prošloj vladi Džosefa Muskata, koji je dao ostavku zbog optužbi javnosti da je pokušavao zaštititi prijatelje od istrage ubistva novinarke.

Suprug sad bivše ministarke bio je zamenik šefa policije u vreme ubistva novinarke Dafne Karuane Silvio Valeta bio je zamenik šefa policije u vreme smrti blogerke Dafne Karuane, ubijene u eksploziji automobila bombe 16. oktobra 2017. godine.

Silvio Valeta je otišao na fudbalsku utakmicu Čelzija u septembtu 2018. godine, nakon što se povukao iz istrage.

U nedelju je priznao da je putovao u Veliku Britaniju s Jorgenom Fenečom, ali tvrdi da tada nije znao da je Feneč osumnjičen u toj aferi.

Feneč je optužen za učestvovanje u ubistvu nakon što je novembru uhapšen u pokušaju bega iz zemlje na svojoj jahti.

Trenutno se vodi proces protiv trojice muškaraca osumnjičenih da su izazvali eksploziju bombe koja je ubila novinarku, prenose agencije.

Tagovi

Povezani tekstovi