Osuda ksenofobije i govora mržnje

govor-mrznje-cover

[box align=’box-center’ id=’7370′]

Govor mržnje, ostrašćeno i huškačko izveštavanje jednog broja medija, pre svih news portala i online medijskih platformi, kao i pozivanje na nasilje putem društvenih mreža i internet foruma, u direktnoj su suprotnosti su sa slobodom govora i principima profesionalnog i odgovornog novinarstva. Govor mržnje nije sloboda govora, već zlo koje ruši temeljne vrednosti demokratskih društava, to je krivično delo koje može dovesti u opasnost  obične građane i ugroziti njihovu sigurnost.

 U tom kontekstu, udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pozivaju medijske profesionalce na poštovanje etičkih standarda novinarstva prilikom izveštavanja o događajima u Zvorniku, koji mogu imati negativne  implikacije na celi naš region. Mediji ne smeju biti izvori i/ili promoteri govora mržnje, a u kriznim situacijma moraju pokazati najviši stepen odgovornosti i izveštavanja u interesu građana, koje podrazumeva objavljivanje brzih, tačnih i važnih informacija, vodeći pri tome računa o pravima građana,  njihovoj osetljivost i osećanjima prouzrokovanim strahom i neizvesnošću.  

BH novinari, HND i NUNS podsećaju još jednom novinare i urednike u BiH, Hrvatskoj i Srbiji da u ovom trenutku medijsko pokrivanje dogadjaja u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku može biti od izuzetne važnosti za smirivanje tenzija u toj opštini, a  pridržavanje najviših profesionalnih standarda značajno uticati na širenje kulture tolerancije i razumevanja između različitih društvenih i nacionalnih grupa.

Beograd, 29. april 2015.

 Udruženje/udruga BH novinari 

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno društvo novinara Srbije

Tagovi

Povezani tekstovi