Osuda napada na urednika TNT-a

Novi Sad — NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudili napad na glavnog urednika Nezavisne radiotelevizije TNT iz Bele Crkve.


Navodi se da su novinari u lokalnim sredinama veoma ugroženi. „Zahtevamo od nadležnih organa gonjenja da konačno preduzmu konkretne korake u zaštiti Stefana Cvetkovića koji je do sada nebrojeno puta bio na meti napada lokalnih moćnika i siledžija“, piše u zajedničkom saopštenju dva udruženja.


Podseća se da je Cvetković prvo bio meta verbalnih napada i pretnji, a da je sinoć na njega fizički nasrnuo bivši policajac.


„Sa bojazni se pitamo šta će biti sledeće, ukoliko organi gonjenja na vreme ne sankcionišu počinioce napada“, piše u saopštenju.


NUNS i NDNV ocenili su da su napadi na Cvetkovića samo jedan u nizu primera problema novinara.


„Novinari u lokalnim sredinama daleko su više ugroženi nego novinari u Beogradu ili u Novom Sadu. Daleko od očiju javnosti, lokalni moćnici osećaju se dovoljno zaštićenim da pokušavaju da diriguju uredničkim politikama lokalnih medija, a svako ko se tome suprostavi postaje meta napada“, piše u saopštenju.


Dodaje se da će NUNS i NDNV o napadu na Cvetkovića obavestiti međunarodne organizacije za zaštitu novinara i stranu javnost.

Tagovi

Povezani tekstovi