Osude medijskog napada

List Kurir je u jučerašnjem izdanju objavio da je otac potpredsednice Vlade posle II svetskog rata dve godine skrivao ustaškog zlikovca Ivana Jovanovića Crnog, osuđenog na smrt zbog zločina nad Srbima. Vlada Srbije najoštrije je osudila, kako je navedeno, klevetnički i huškački napad Kurira na Ivanu Dulić-Marković, izjavio je direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić.

„Kurir se nije samo teško ogrešio o Ivanu Dulić-Marković, nego nanosi ozbiljnu štetu ugledu zemlje. Vlada koja se zalaže za slobodu medija ima obavezu da se odlučno suprotstavi teškim prekoračenjima svih dopuštenih granica civilizovanog ophođenja u javnosti, do kog u poslednje vreme dolazi u pisanjima nekih tabloida“, navodi Đurić.

Povodom teksta u Kuriru oglasilo se i Ministarstvo kulture, koje je pozvalo javnog tužioca da reaguje i zatraži zabranu širenja informacija kojima se podstice nacionalna mržnja.

Jedan od pisaca Zakona o radiodifuziji Rade Veljanovski za B92 kaže da su učestali napadi na Ivanu Dulić-Marković očigledan govor mržnje jer se stalno napada njena ličnost, pre svega zbog toga što je hrvatske nacionalnosti. „Tužilac može i mora da reaguje, takvi napadi pre svega štete demokratizaciji javnog govora. I Zakon o javnom informisanju i Zakon o radiodifuziji nalažu sprečavanje govora mržnje gde god da se on pojavi, a govor mržnje podrazumeva uvredu na osnovu religijske, nacionalne ili neke druge pripadnosti. Postoji mogućnost za takvo sudsko gonjenje, a čak i da naš zakon to ne poznaje, Evropska konvencija o ljudskim pravima u tački 10 predviđa obaveznu sudsku obradu takvih slučajeva“, kaže on.

Veljanovski, međutim, smatra da čak ni u takvim situacijama ne bi trebalo razmišljati o zabrani jednog lista jer bi to bilo suprotno evropskim standardima. Ipak, postoji način za sprečavanje širenja neistina i govora mržnje, kaže Veljanovski: „Medijski zakoni su kod nas tako pravljeni da je moguće zabraniti izlaženje broja koji objavljuje takve informacije, ali nije moguće trajno zabraniti list“.

Napad na Ivanu Dulić-Marković osudili su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija. Ta udruženja ocenjuju da se radi o govoru mržnje u kom se senzacionalizam stavlja iznad potrebe istinitog i objektivnog informisanja.

Tagovi

Povezani tekstovi