„Osudite me na 100 godina, neću više u sud“

Glavni pretres nije otvoren jer, po treći put, u sudnicu nisu pristupili Milanovićevi branioci, koji su telegramom obavestili sud da nisu primili sudski poziv, a da su za jučerašnje suđenje saznali dan ranije od Milanovićeve supruge, te da zbog kratkog roka nisu mogli da obezbede zamenu.


Pošto mu je sudija Bojana Paunović skrenula pažnju da će mu, ako se nastavi sa izostancima, postaviti branioca po službenoj dužnosti, Milanović je zatražio dozvolu da se obrati sudu.


– Meni nije u interesu da se ova tortura, koja se već osam godina sprovodi nada mnom, i dalje nastavi – rekao je Milanović i zatražio dozvolu da priđe sudijskom stolu, posle čega je sudiji Paunović pokazao ožiljke na vratu i obe podlaktice, objasnivši da su od skorašnjih operacija tumora i da bi mogao, da želi, na svoje zdravstveno stanje da odlaže suđenje.“Ovo nije igranje sa sudom, nego sa mnom. Nema meseca da me ne zovu na sud ili kao okrivljenog ili kao svedoka!.


Milanović je zatim, ne okrećući se ka novinarima koji su sedeli red iza njega, rekao da nema ništa protiv njih, ali da, kako je rekao, „njihovi šefovi i gazde“ više mrze njega „nego što vole svoju decu“.


– Slobodno mi sudite u odsustvu, ne dajem vam za to dozvolu, nego vas molim, samo da više ne dolazim u sud. Plašim se samog sebe da ću u jednom trenutku napraviti glupost zbog koje ću se posle stideti sebe. I porodici sam zabranio da dolazi i u zatvor i ovde. Osudite me i na sto godina, samo da više ne dolazim – rekao je Milanović dodajući da to „kolika je ovo politička ujdurma“ i zlostavljanje i njega i njegove porodice govori to što je za svaki termin svog saslušanja ili suđenja saznao iz medija, „od mojih kolega“. Milanović je rekao i da u njegovo vreme, dok je bio na čelu RTS-a, nije smelo tako da se izveštava. Sudija mu je, zatim, ukazala da u tome u fazi glavnog pretresa koja je javna nema ničeg neobičnog.


Milanović je juče doveden iz KPZ „Zabela“, gde izdržava kaznu koja mu je izrečena za pogibiju 16 radnika RTS-a 1999. godine.


Ksenija Kapisoda

Tagovi

Povezani tekstovi