Osuđen kolumnista Građanskog lista

Novi Sad – Novosadski pisac i kolumnista Ljiljana Jokić Kaspar osuđena je juče pred Opštinskim sudom u Novom Sadu na novčanu kaznu od 300.000 dinara, po privatnoj tužbi za klevetu, uz obrazloženje sudije Dragoslave Kolarović da je kriva „što je kao slobodni umetnik u svojoj kolumni u Građanskom listu iznela neistine, koje mogu škoditi časti i ugledu dr Miroslava Savića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici“.
Ljiljana Jokić Kaspar obavezna je da kaznu plati u roku od 60 dana po pravosnažnosti presude, u protivnom, novčana kazna može biti zamenjena zatvorskom. Ona je, po izlasku iz sudnice, novinarima rekla da je nezadovoljna presudom, „jer je iskonstruisana i zato što joj sudija nije dozvolila izvođenje odbrane“.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro je protestovalo zbog izrečene presude. „Ova presuda je još jedna potvrda stanja u kojem se nalazi naše pravosuđe i u kojem novinar treba da dokazuje nevinost, umesto da tužilac dokazuje krivicu“, kaže se u saopštenju. Činjenicu da je Ljiljana Jokić Kaspar osuđena da plati 300.000 dinara na osnovu toga što se tužilac Miroslav Savić „prepoznao“ u tekstu, NDNV ocenjuje kao skandaloznu i smatra da je presuda Opštinskog suda u Novom Sadu još jedan u nizu dokaza da je pravosuđe jedna od najvećih rak-rana našeg duboko posrnulog društva.
– Skandalozno je i to što je sporna rečenica, zbog koje je naša koleginica osuđena, zapravo istrgnuta iz konteksta, a sigurni smo da će ova presuda biti ukinuta, ako ne ranije, ono sigurno pred Evropskim sudom za ljudska prava – kaže se u saopštenju.
Miroslav Savić je podneo privatnu tužbu, jer se prepoznao u kolumni „Doktori iz Gigine šupe“ iz aprila 2003, iako autorka nije navela njegovo ime. Ona je spomenula „izvesnog doktora, bivšeg snajperistu u redovima crvenih beretki“, koji još radi na Institutu u Sremskoj Kamenici.


S. S.


 

Tagovi

Povezani tekstovi