Osuđeno gašenje RTV BK

Odluka RRA je zasnovana na selektivnoj i arbitrarnoj primeni zakona jer pored BK TV postoji niz televizijskih i radio stanica koje su kršile i krše zakone o radiodifuziji i javnom informisanju emitujući govor mržnje i pornografski program, a da za to nisu upozorene, već su, naprotiv, nagrađene nacionalnim frekvencijama.


Ovakvo ponašanje Saveta RRA obesmišljava i dovodi u pitanje samu ideju postojanja te agencije kao nezavisnog regulatornog tela.


NUNS, UNS, NDNV i  GS medija Nezavisnost pozivaju Skupštinu i Vladu Srbije da preispitaju dosadašnji rad Saveta RRA i novonastalu situaciju jer postupci ovog tela predstavljaju pretnju slobodi medija i demokratiji u Srbiji.


Savet RRA mora prihvatiti odgovornost za svoje odluke i biti izložen kritičkom sudu javnosti. Podvodeći svaku kritiku pod pritisak Savet nastoji da se stavi iznad zakona i zabrani raspravu o načinu na koji se gazduje frekvencijama kao javnim dobrom.


Sumnje u dobre namere Saveta podstiče i neuobičajen način izvršenja odluke uz ponoćni upad policije, isključenje struje i predajnika i onemogućavanje emitovanja preko kablovskih distributera.


Procedura i postupak gašenja TV BK koje je Savet RRA primenio u noći između 25. i 26. aprila opasan je primer autokratije, zloupotrebe i kršenja zakona i ovlašćenja. Policija je poslednji put upotrebljena za gašenje medija pre 2000-te.


Umesto uvođenja reda u medijski prostor, Savet sam krši najmanje dva zakona – o javnosti svog rada i dostupnosti informacija.


 


 


U Beogradu 26.aprila 2006.godine

Tagovi

Povezani tekstovi