Otkazivanje debate o slobodi medija pred sudom

Učesnici debate trebalo je da budu univerzitetski profesor medijske etike Čedomir Čupić i novinari Vesna Mališić, Milojko Pantić i Ivan Ivanović, a moderatorka novinarka Olja Bećković.

Debata „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ bila je zakazana za 22. april prošle godine, a najavljivana je sedmicama ranije. Prema rečima organizatora, na njoj je trebalo da učestvuje i više od 200 prijavljenih gostiju.

Otkazana je naprasno, uz obrazloženje hotela da je sala u kojoj je trebalo da se održi poplavljena zbog havarije.

Institut za evropske poslove je zbog kršenja poslovnog ugovora o zakupu sale pokrenuo parnični postupak.

– S obzirom da je sudski postupak u toku, a da ja lično ne upravljam hotelom jer sam nosilac javne funkcije, ne mogu ništa da komentarišem. Sud neka kaže ko je u pravu, rekao je Tončev, odgovarajući na poziv našeg lista da prokomentariše početak parnice protiv njegovog hotela. Na pitanje da li otkazivanje debate ima veze sa tim što su njeni učesnici bili akteri u javnom životu koji su kritični prema aktuelnoj vlasti, kojoj pripada, te kako komentariše tvrdnje organizatora i učesnika dijaloga da otkazivanje predstavlja sabotažu i zabranu javne reči, Tončev nije odgovorio, izuzev što je kratko rekao: „Nije bilo sabotaže.“

Nastavak parničnog postupka pred Privrednom sudom zakazan je za 28. april.

Stvarna i lažna poplava

Novica Tončev je u vreme otkazivanja debate kazao medijima da se havarija stvarno dogodila, te da hotel „nije stranački obojen“, da „ne bira goste po stranačkoj pripadnosti“, a da je njemu „svaki gost drag“. On je tada, četiri sata pred najavljeni početak debate, za naš list kazao da je havarija otklonjena i da će se debata „održati“, što su organizatori i učesnici nazvali licemernim jer je bilo prekasno za njeno ponovno organizovanje i dolazak učesnika. Olja Bećković je tada kazala da je „šokirana“, ocenjujući da je otkazivanje sale zbog „poplave“ slika i prilika današnje Srbije, a da su hotel i njegovi vlasnici na taj način „rešili još malo da se dodvore predsedniku“.

Foto: STARSPORT

Tagovi

Povezani tekstovi