Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci

Izložba naslovnih strana nedeljnika NIN, koje su osmislili i oslikali njegovi čitaoci, od večeras je dostupna Beograđanima na Filozofskom fakultetu.

Na konkurs je pristiglo preko 100 radova, a likovni umetnik Jugoslav Vlahović, aforističar Aleksandar Baljak i docent Fakulteta primenjenih umetnosti Slavimir Stojanović odabrali su 39 koji će do 15. februara biti izloženi, a najbolji radovi biće proglašeni 27. januara.

Naime, nakon što je NIN povukao originalnu naslovnu stranu „Ko ruši Krušik“, od 28. novembra 2019, zbog koje dve nedelje optuživan da „priziva atentat“ na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, više od 100 čitalaca im je poslalo svoje predloge naslovne strane, od kojih je 40 najboljih prikazano na izložbi.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk je rekao da će autori tri najbolja rada biti nagrađeni jednogodišnjom pretplatom na NIN, a njihova dela biće objavljena u sledećem broju tog nedeljnika.

Posetiocima su se pre otvaranja izložbe obratili glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, spomenuti članovi žirija Jugoslav Vlahović i Aleksandar Baljak, kao i novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Oni su govorili o tome šta je usledilo nakon povlačenja originalne naslovne stranice NIN-a od 28. novembra prošle godine, kao i o situaciji u društvu i na medijskoj sceni Srbije.

„Kao što je davno Tukidit, kaže, ključ sreće je u slobodi, a ključ slobode je u hrabrosti. Biće nam potrebno i hrabrosti, biće nam potreban i NIN i zato hvala vam na svemu što radite za nas“, rekao je sudija Miodrag Majić.

„I kada se jednom stvari promene i bude drugačije, ta borba za slobodu i istinu nikada ne prestaje. Mislim da smo dužni da je nastavimo svakog dana. To je odluka koja se donosi svakog dana“, kaže novinar Vuk Cvijić.

Nedeljnik NIN će 26. januara napuniti 85. rođendan, kao jedan od najstarijih nedeljnika u svetu. NIN je pokrenut 1935. godine, pokrenula ga je grupa novinara i intelektualaca, a već nakon nekoliko meseci izlaženja tadašnje državno rukovodstvo zabranilo je njegovu dalju distribuciju.

Ponovo je počeo da izlazi 1951. godine i od tada je objavljeno više od 3.600 brojeva.

Tagovi

Povezani tekstovi