Otvoreni Parlament: Neprihvatljivo ponašanje poslanika u raspravi o godišnjem izveštaju Poverenika

Iz te organizacije su saopštili da je tokom 507 minuta koliko je trajao prvi dan sednice, Rodoljub Šabić imenom pomenut čak 235 puta. 

Oni su ukazali da se na raspravu u plenumu o izveštajima nezavisnih organa čekalo pet godina, a da su je poslanici SNS-a, Pokreta socijalista i opozicionih radikala sveli na kritiku ličnosti bivšeg Poverenika i degradiranje institucije. 

„Takvim ponašanjem obesmišljen je čin razmatranja izveštaja u skupštinskom plenumu i propuštena je prilika da se objektivno sagleda da li su i kako građani imali pristup informacijama od javnog značaja, kao i kako je država štitila lične podatke svojih građana“, navode iz Otvorenog parlamenta.

Po njima, rasprava u plenumu najvišeg predstavničkog tela ukazuje na to da narodni poslanici ne poznaju osnove funkcionisanja demokratskog sistema i vrednosti dijaloga, niti poreklo svog mandata koji zloupotrebljavaju kako bi zadovoljili interese partije, a ne građana.

Oni navode da ni jedna vlast nije bila blagonaklona prema radu nezavisnih tela od momenta njihovog osnivanja, a njihove nalaze je skoro uvek zanemarivala, čime je i ograničavala njihov stvarni doprinos boljem životu građana. 

„Međutim, to ne predstavlja opravdanje, niti otklon od odgovornosti aktuelnog saziva i svih onih koji će doći posle njega. Otvoreni parlament podseća da kontrola izvršne vlasti predstavlja jednu od ključnih funkcija parlamenta, a nezavisna tela ključnog partnera Skupštine u sprovođenju suštinske i delotvorne parlamentarne kontrole nad radom državnih organa i stanjem ostvarivanja prava građana“, ističu iz Otvorenog parlamenta.

Tagovi

Povezani tekstovi